Akutvården får inte centraliseras

02.10.2016 kl. 11:51



SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson godkänner inte regeringens planer att centralisera räddningsväsendet och den så kallade prehospitala akutvården.

- Regeringens centraliseringsiver verkar tyvärr inte avta. Tvärtom är det nu den mest brådskande vården som står i tur, d.v.s. ambulanserna och räddningsväsendet. Människors välmående får inte vara föremål för maktpolitik, säger Henriksson.

 

Regeringen bereder för tillfället ett förslag om att omorganisera räddningsväsendet. Regeringen vill centralisera ansvaret för räddningsväsendet till endast fem landskap. För tillfället finns det 22 räddningsverk i Finland.

 

- Centraliseringen av  akutvården och räddningsväsendet till fem landskap istället för 18 landskap verkar endast vara en sparåtgärd. Vad är logiken i denna reform? I de övriga nordiska länderna, till exempel Norge och Sverige finns det hundratals räddningsverk. I Finland skulle vi enbart ha fem i framtiden, ifall regeringen får sin vilja i genom. 

Det är ytterst tvivelaktigt hur fem landskap skulle klara av att trygga räddningsverksamheten och akutvården jämlikt i hela landet. Ett stort frågetecken är också hur de språkliga rättigheterna kommer att tryggas i denna reform.

 

Anna-Maja Henriksson talade vid SFP:s partifullmäktigemöte i Borgå 1-2 oktober.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00