Nylund kräver rättvisa i dagligvaruhandeln

18.08.2016 kl. 15:57
SLC:s viceordförande, riksdagsledamot Mats Nylund, pekar på en obalans i livsmedelskedjan då de två stora kedjorna i dagligvaruhandeln uppvisar toppresultat, livsmedelsförädlingsföretagen går knaggligt och primärproducenterna, bönderna, upplever den värsta lönsamhetskrisen sedan kriget

Nylund talade idag på närmatsmarknaden Delikatessernas Finland.

 

- Jag förutsätter att landets regering fortsätter kräva att offentliga sektorns uppköp håller samma standard på maten som vi kräver av den finländska matproduktionen. Vi måste också få rättvisa avtal i livsmedelskedjan. Dagligvaruhandeln domineras alltjämt av två stora aktörer med över 80 procent av marknaden. Producentens rätt och konsumentens intresse sammanfaller. Eftersom vädjande om att tillämpa god handelssed med rättvisa avtal uppenbarligen klingar för döva öron, måste vi av allt att döma tillgripa lagsstiftningsåtgärder, säger Nylund.

 

Butikskedjornas egna märken ökar årligen sina marknadsandelar. Enligt Nylund är hela tanken med handelns egna märken motsatsen till närmat.

Målsättningen för private label är att råvaran ska vara utbytbar och anonym. Dessa märken handlar endast om att öka handelns egna marginaler på bekostnad av bonden och förädlarna.

 

- Det är ändå glädjande att intresset för matens ursprung, renhet, smak och produktionssätt ökar. Vi kan se det i olika direktförsäljningskanaler och i viss mån också i matvaruaffärerna.

Kännedom om matens ursprung ger mervärde - för konsumenten, för bonden och för hela Finlands livsmedelskedja. Därför är också initiativet om att utvidga kraven på ursprungsmärkning ett steg i rätt riktning och stärker den finländska konsumentens ställning.

Mats Nylund

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55