En unik ö med potential

10.06.2016 kl. 15:42
Riksdagsledamot Thomas Blomqvist (Sfp) och Europaparlamentariker Nils Torvalds (Sfp) besökte Jussarö under fredag förmiddag för att diskutera Jussarös framtid tillsammans med bl.a. Forststyrelsens VD Esa Härmälä och parkchef Henrik Jansson.

Jussarö har en intressant historia och en vacker natur som gör ön till ett unikt besöksmål i Ekenäs Skärgårds nationalpark. Det finns stor utvecklingspotential och det är roligt att se att både Forststyrelsen och företagarna har en uttalad vilja och målsättning att utveckla besöksnäringen på ön, säger Thomas Blomqvist.

 

Syftet med träffen var att under en rundvandring på ön diskutera Fortsstyrelsens planer för nationalparken och vilka utvecklingsmöjligheter som finns.

 

Det är viktigt att det finns ett gott samarbete mellan Raseborgs stad, Forststyrelsen och företagarna för att ön ska utvecklas och locka besökare. Det är roligt att se att de nya driftiga företagarna har kommit bra igång. Nu gäller det att hitta finansiering för nödvändiga satsningar i infrastrukturen på ön, och att genom planläggning och tillståndshantering stöda verksamheten på Jussarö, konstaterar Blomqvist.

 

Forststyrelsen vill utveckla Jussarö till nationalparkens turistmål och stöda företagarnas utvecklingsidéer.

 

För oss är det ytterst viktigt att samarbeta med Raseborgs stad. Vi vill vara med och utveckla turismen i hela Västnyland, så att till exempel besökarna till Raseborgs slottsruiner eller Fiskars hittar nationalparken och tvärtom, säger parkchefen Henrik Jansson.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00