Gör asyllagarna rimliga

08.06.2016 kl. 11:03
Lagstiftning om familjeåterföreningar borde ändras i helt motsatt riktning än vad regeringen föreslår. Det säger Thomas Blomqvist (SFP) som sitter i riksdagens förvaltningsutskott som för närvarande behandlar ett lagförslag som ytterligare skärper utlänningslagen.

– Nu när vi ser vilka orimliga tolkningar myndigheterna väljer att göra i lagen om familjeåterförening, bör den klara insikten vara att korrigera den så att dylika tolkningar blir omöjliga. Det är ju vansinne att tänka sig att den skulle skärpas ytterligare, säger Blomqvist.

– Människorättsfrågorna och främjandet av en sund integration har totalt glömts bort.

Blomqvist säger att det uppmärksammade fallet med den irakiska familjen som inte uppfyller myndigheternas krav för familjeåterförening, bland annat inkomstkraven, visar vilka orimliga situationer som kan uppstå med nuvarande asyllagar.

– Oberoende av inkomstgränserna är det orimligt att ha en lagstiftning som leder till att familjer splittras. När det finns barn med i bilden borde familjeåterförening kunna ske då det finns en i familjen som har fått asyl eller beviljats flyktingstatus. Jag kan på inga villkor stödja en politik som leder till att risken för rotlöshet och utanförskap växer, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00