Ett steg närmare att kunna ändra fritidsbostäder

25.05.2016 kl. 16:46
I regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun, lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster och lagen om beskattningsförfarande konstateras att det ska bli mer flexibelt att ändra fritidsbostäder till boende för permanent bruk.

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP), som länge har arbetat för att få den här förändringen till stånd, är nöjd över att frågan hålls fortfarande på agendan.

 

– Tyvärr finns det ännu inga konkreta förslag i den här propositionen som diskuterades i remissdebatten i riksdagen. Jag är ändå glad över att ett långsiktigt arbete äntligen börjar bära frukt, säger Wallin som i dag deltog i den nya skärgårdsdelegationens första möte.

 

I propositionen noteras att i synnerhet de divergerande målsättningarna i lagstiftningen om befolkningsdatasystemet och om markanvändning visar sig utgöra hinder för sammanjämkning av lagstiftningen. Därför ska frågan nu utredas i en arbetsgrupp som tillsatts under ledning av miljöministeriet. Wallin förväntar sig att arbetsgruppen inser nyttan av att kunna ändra en fritidsbostad till boende för permanent bruk.

 

– De här lagtekniska förändringarna skulle innebära att en medborgares rätt att välja sin bostadsort inte skulle begränsas med byråkratiska hinder, uppgifterna som registreras i systemet skulle motsvara den reella situationen och glesbygdens kommuner skulle dra nytta av de många positiva dynamiska effekterna av att få mera invånare på basis av permanent boende, säger Wallin.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00