En seger för samarbetet

19.05.2016 kl. 10:50
Löfström oerhört glad över att Chipsfabriken blir kvar i Finland

– Det är oerhört glädjande att Chipsfabriken blir kvar på Åland. Det är Finlands enda stora chipsfabrik och fabriken är en betydande arbetsgivare, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Att fabriken blir kvar betyder att hundra direkta jobb räddas. Men den indirekta sysselsättningseffekten på jordbrukare, åkare och serviceföretagare uppgår till flera hundra arbetsplatser, vilket också är ett betydande antal sett ur hela landets perspektiv.

– Det är många som har gjort enormt mycket för att fabriken ska bli kvar. Fabrikens ledning och de anställda, potatisodlare, logistikkedjan, privata företagare och politiker har tillsammans vänt på alla stenar för att kunna hitta konkurrenshöjande åtgärder så att fabriken skulle kunna bli kvar. Konsumenternas starka signal att de fortsättningsvis vill ha inhemska chips att köpa har också varit oerhört viktig, säger Löfström.

– Det här visar hur starkt samhället är då man drar åt samma håll och hjälps åt. Trots mörka moln får man aldrig ge upp eller kasta yxan i sjön. Att Chipsfabriken blir kvar visar att det alltid gäller att vara lösningsfokuserad och att kämpa, säger Löfström.

Samarbetet kring Chipsfabriken kan fungera som ett föredöme för Finland i stort.

– Det är viktigt att man i Finland på lokal nivå, likt i Sverige och Tyskland, kan arbeta fram lokala arbetsmarknadsavtal och lokala lösningar för att skapa skräddarsydda förutsättningar för att bibehålla och höja konkurrenskraften. Om vi samarbetar kan vi ta Finland ur den ekonomiska krisen. Chips är ett bra exempel på hur samarbete lönar sig.

– Finlands allra största ekonomiska utmaning är mental, att vi inte tror på oss själva tillräckligt mycket. Vi måste få tillbaka framtidstron och visa samma målmedvetenhet och samarbetsförmåga som lejonen i hockey-VM. Då kommer Finland som samhälle åter bli en vinnare, säger Löfström.

 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00