Interpellationsdiskussion kring Finlands riktning.

18.05.2016 kl. 15:00
Svenska riksdagsgruppen, gruppanförande Anna-Maja Henriksson 18.5 2016

Ärade talman!

 

Frågorna om välmående är högaktuella också i övrigt.  Regeringen väntas i morgon offentliggöra sina riktlinjer för jourreformen. Regeringen har tidigare meddelat att full dygnet runt jour centraliseras till endast 12 sjukhus. Det är också fullständigt oklart hur den grundläggande vårdens jour kommer att ordnas. Det är uppenbart att den centerstyrda regeringen har drabbats av en enorm centraliseringsiver. Avstånden till närmaste akutmottagning blir längre och det blir svårare att få brådskande vård i tid. Det är paradoxalt när man beaktar att vårdreformens mål är att medborgarna ska tillförsäkras jämlik vård och omsorg i hela landet.

 

Minister Rehula, hur förbättras medborgarnas likställdhet om tjänsterna koncentreras och avstånden till närmaste sjukhus blir längre?

 

Vi kan också fråga oss varför jourreformen genomförs med en så skyndsam tidtabell samtidigt som den egentliga vårdreformen åter är på väg att bli försenad. Det är inte förnuftigt. Jourreformen borde gå hand i hand med vårdreformen och inte lösryckt från den.  Nu ser det ut som om regeringen först vill lägga ner sjukhus, stänga fler förlossningsavdelningar och minska på jouren inom såväl specialiserad sjukvård som primärvård och först efter det bilda 18 nya landskap.

 

Statsminister Sipilä, vad är det för självstyre om regeringen i Helsingfors beslutar om sjukhus och hälsocentralernas jourverksamhet innan ansvaret för vården övergår till landskapen?

 

I en reform som denna är det avgörande viktigt att trygga medborgarnas språkliga rättigheter. Var och en ska ha rätt att få kvalitativ vård på sitt modersmål även i framtiden. Minister Rehula, kommer regeringen att imorgon presentera en grundlig konsekvensbedömning om hur medborgarnas språkliga rättigheter förverkligas i samband med jourreformen?

 

Avslutningsvis,

 

Det är med kunskap och kunnande, bildning, forskning och utbildning vi ska lyfta Finland. Därför vill SFP och Svenska riksdagsgruppen än en gång uppmana regeringen att ompröva sina, för landets framtid destruktiva beslut om nedskärningar i utbildningen och forskningen.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55