Skriftligt spörsmål om Vasa centralsjukhus framtid

29.04.2016 kl. 09:23
Riksdagsledamot Joakim Strand första undertecknaren.

Regeringen upprepar konstant hur exporten minskar och industriella arbetsplatser försvinner. Vasa och Österbotten är dock ett lysande undantag i detta hänseende, och därför är det ofattbart hur olika reformer tycks behandlas i något slags gammaldags vakuum, dvs. utan att man tar hänsyn till regionala särdrag och de faktorer som skapar resurser för finansieringen av hela vårt välfärdssamhälle, säger riksdagsman Joakim Strand (sfp)

 

Strand poängterar även att Vasa är ett exportdrivet industriellt centrum med mångsidiga trafikförbindelser. Såväl industrin, flygtrafiken, båttrafiken, tågtrafiken som den tunga vägtrafiken längs med kusten medför att risknivån gällande storolyckor är hög alla tider på dygnet. Därför bör det definitivt finnas beredskap för avancerad vård och räddningsoperationer dygnet runt, i synnerhet med tanke på den orättvisa fördelning som medför att regionen även är utanför de finska räddningshelikoptrarnas räckvidd.

 

Förutom de språkliga särdragen och språkliga rättigheterna lyfter Strand även upp det faktum att det i Vasa finns mångsidiga utbildningar inom social- och hälsovård på båda inhemska språken.

 

Även digitaliseringen möjliggör att Vasa Centralsjukhus framöver kunde betjäna svenskspråkiga i hela Finland. När det gäller att ge stöd på distans behöver vi inte heller begränsa oss till Finland, utan kunde ha hela Norden som arbetsfält och potentiella kunder, konstaterar Strand.

 

Strand kräver även svar på frågan hur man i regeringens beslutsfattande tar i beaktande näringslivets verksamhetsförutsättningar. – I allt beslutsfattande bör man analysera verkningarna på industriellt värdeskapande och export. Det är en förutsättning för att vi skall kunna finansiera välfärden även framöver, säger Strand.

 

Det skriftliga spörsmålet undertecknades även av Anders Adlercreutz, Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund, Mats Nylund, Susanna Koski, Maria Tolppanen och Peter Östman.  

Joakim Strand

Gruppanföranden

Gruppanförande 6.2 2013

Gruppanförande i remissdebatten om Statsrådets redogörelse för Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2012. Riksdagsman Thomas Blomqvist.
06.02.2013 kl. 15:27

Gruppanförande om 2013 års statsbudget

Riksdagsledamot Astrid Thors gruppanförande 17.12.2012 i debatten om finansutskottets betänkande om 2013 års statsbudget.
17.12.2012 kl. 16:57

Gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum 5.12.2012

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela nylanders gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum inför Finlands 95. självständighetsdag.
07.12.2012 kl. 09:55

Interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylanders gruppanförande 3/10 2012 i debatten om interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice.
03.10.2012 kl. 15:00

Interpellationsdebatten om tryggandet av kommunala närtjänster

Det finländska välfärdssamhället står inför det faktum att kommunstrukturen i vårt land är i behov av förbättring. Servicen, som utgör en av grunderna för välfärden, förverkligas inte i dagsläget på ett för alla rättvist sätt.
29.09.2011 kl. 10:15

Debatt om regeringen Katainens regeringsprogram

Svenska riksdagsgruppen vill först gratulera talmannen till valet, och uttrycka sin förvissning om att han liksom vice talmännen leder riksdagens arbete så att både regering och opposition och alla riksdagsgrupper, större och mindre, i debatterna behandlas jämlikt och rättvist. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
28.06.2011 kl. 13:25

Budget 2011

Under hösten har vi nåtts av både goda och dåliga nyheter om ekonomin. De goda nyheterna gäller den ekonomiska utvecklingen i vårt land där sysselsättningsläget förbättrats och näringslivet och företagsvärlden återhämtat sig och förstärkts under det gångna året.
13.12.2010 kl. 14:00