Brev till talman Lohela från den allsvenska riksdagsgruppen

18.03.2016 kl. 13:53
Den allsvenska riksdagsgruppen uppmanar talmanskonferensen att utarbeta förhållningsregler för användningen av svenska vid riksdagens officiella möten med Sveriges riksdag. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson har överlämnat ett brev (se nedan) om saken till talman Maria Lohela.

Värderade talman,

Representanter för den Allsvenska riksdagsgruppen sammanträdde fredagen den 4 mars för att diskutera riksdagens talmans beslut att, mot tidigare praxis, använda engelska som mötesspråk när talmannen för Sveriges riksdag Urban Ahlin gjorde ett officiellt besök (24–25.2 2016) i riksdagen i Helsingfors.

Tidigare har mötesspråket alltid varit svenska då Sveriges talman har gästat Finlands riksdag. Att talmannen nu ändrat linje har väckt förvåning och missnöje.

 

Den allsvenska riksdagsgruppen vill understryka att riksdagen som tvåspråkig institution har traditionellt använt svenska i bilaterala kontakter med Sverige. Simultantolkning till finska har ordnats.

Vår bedömning är att vi gör både finskan och svenskan en björntjänst om vi börjar övergå till att använda engelska. Engelskan har ingen officiell ställning enligt gällande grundlag, som naturligtvis ska vara rättesnöret för talmannen.

Den sak vi nu vill påtala handlar uttryckligen om vilket språk som används när riksdagen och talmannen som institution träffar motsvarande organ från Sverige.

Frågan har inte att göra med enskilda ledamöters språkkompetens eller vilket språk som används i informella sammanhang mellan nordiska kolleger.

 

Vi undertecknare vill gärna fortsätta en konstruktiv dialog med talmannen gällande riksdagens institutionella språkval.

 

Vi vill också uppmana talmannen att ta upp problematiken för diskussion vid talmanskonferensen, så att man kan enas om principer för hur man agerar i motsvarande situationer i fortsättningen.

 

Högaktningsfullt,

 

Anna-Maja Henriksson (SFP)                   

Erkki Tuomioja (SDP)        

Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna)

Anne-Mari Virolainen (SAML)                

Peter Östman (KD)

Stefan Wallin (SFP)

Pekka Haavisto (Gröna)     

Mikaela Nylander (SFP)     

Ilkka Kantola (SDP)           

Eva Biaudet (SFP)

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17