Brev till talman Lohela från den allsvenska riksdagsgruppen

18.03.2016 kl. 13:53
Den allsvenska riksdagsgruppen uppmanar talmanskonferensen att utarbeta förhållningsregler för användningen av svenska vid riksdagens officiella möten med Sveriges riksdag. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson har överlämnat ett brev (se nedan) om saken till talman Maria Lohela.

Värderade talman,

Representanter för den Allsvenska riksdagsgruppen sammanträdde fredagen den 4 mars för att diskutera riksdagens talmans beslut att, mot tidigare praxis, använda engelska som mötesspråk när talmannen för Sveriges riksdag Urban Ahlin gjorde ett officiellt besök (24–25.2 2016) i riksdagen i Helsingfors.

Tidigare har mötesspråket alltid varit svenska då Sveriges talman har gästat Finlands riksdag. Att talmannen nu ändrat linje har väckt förvåning och missnöje.

 

Den allsvenska riksdagsgruppen vill understryka att riksdagen som tvåspråkig institution har traditionellt använt svenska i bilaterala kontakter med Sverige. Simultantolkning till finska har ordnats.

Vår bedömning är att vi gör både finskan och svenskan en björntjänst om vi börjar övergå till att använda engelska. Engelskan har ingen officiell ställning enligt gällande grundlag, som naturligtvis ska vara rättesnöret för talmannen.

Den sak vi nu vill påtala handlar uttryckligen om vilket språk som används när riksdagen och talmannen som institution träffar motsvarande organ från Sverige.

Frågan har inte att göra med enskilda ledamöters språkkompetens eller vilket språk som används i informella sammanhang mellan nordiska kolleger.

 

Vi undertecknare vill gärna fortsätta en konstruktiv dialog med talmannen gällande riksdagens institutionella språkval.

 

Vi vill också uppmana talmannen att ta upp problematiken för diskussion vid talmanskonferensen, så att man kan enas om principer för hur man agerar i motsvarande situationer i fortsättningen.

 

Högaktningsfullt,

 

Anna-Maja Henriksson (SFP)                   

Erkki Tuomioja (SDP)        

Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna)

Anne-Mari Virolainen (SAML)                

Peter Östman (KD)

Stefan Wallin (SFP)

Pekka Haavisto (Gröna)     

Mikaela Nylander (SFP)     

Ilkka Kantola (SDP)           

Eva Biaudet (SFP)

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30