Brev till talman Lohela från den allsvenska riksdagsgruppen

18.03.2016 kl. 13:53
Den allsvenska riksdagsgruppen uppmanar talmanskonferensen att utarbeta förhållningsregler för användningen av svenska vid riksdagens officiella möten med Sveriges riksdag. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson har överlämnat ett brev (se nedan) om saken till talman Maria Lohela.

Värderade talman,

Representanter för den Allsvenska riksdagsgruppen sammanträdde fredagen den 4 mars för att diskutera riksdagens talmans beslut att, mot tidigare praxis, använda engelska som mötesspråk när talmannen för Sveriges riksdag Urban Ahlin gjorde ett officiellt besök (24–25.2 2016) i riksdagen i Helsingfors.

Tidigare har mötesspråket alltid varit svenska då Sveriges talman har gästat Finlands riksdag. Att talmannen nu ändrat linje har väckt förvåning och missnöje.

 

Den allsvenska riksdagsgruppen vill understryka att riksdagen som tvåspråkig institution har traditionellt använt svenska i bilaterala kontakter med Sverige. Simultantolkning till finska har ordnats.

Vår bedömning är att vi gör både finskan och svenskan en björntjänst om vi börjar övergå till att använda engelska. Engelskan har ingen officiell ställning enligt gällande grundlag, som naturligtvis ska vara rättesnöret för talmannen.

Den sak vi nu vill påtala handlar uttryckligen om vilket språk som används när riksdagen och talmannen som institution träffar motsvarande organ från Sverige.

Frågan har inte att göra med enskilda ledamöters språkkompetens eller vilket språk som används i informella sammanhang mellan nordiska kolleger.

 

Vi undertecknare vill gärna fortsätta en konstruktiv dialog med talmannen gällande riksdagens institutionella språkval.

 

Vi vill också uppmana talmannen att ta upp problematiken för diskussion vid talmanskonferensen, så att man kan enas om principer för hur man agerar i motsvarande situationer i fortsättningen.

 

Högaktningsfullt,

 

Anna-Maja Henriksson (SFP)                   

Erkki Tuomioja (SDP)        

Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna)

Anne-Mari Virolainen (SAML)                

Peter Östman (KD)

Stefan Wallin (SFP)

Pekka Haavisto (Gröna)     

Mikaela Nylander (SFP)     

Ilkka Kantola (SDP)           

Eva Biaudet (SFP)

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55