Oppositionspartierna gör en interpellation om utbildningsnedskärningarna

11.03.2016 kl. 11:30
Samtliga fem oppositionspartier har lämnat in en interpellation om regeringens utbildningspolitik och om det framtida finländska kunnandet. Interpellationens första undertecknare är SFP.

- Regeringen raserar grunden för Finlands framtid. Högt kunnande, utbildning och allmänbildning har varit grunden till Finlands framgång under hela vår självständighet och borde vara det även i framtiden. Högklassig och avgiftsfri utbildning är den viktigaste förutsättningen för alla medborgares jämlika möjligheter till framgång, oberoende av deras bakgrund. Därför måste regeringens planerade nedskärningar i studiestödet slopas, säger Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppens ordförande.

- Studiestödet är studerandes grundtrygghet. Ingen annan medborgargrupp ställs inför nedskärningar på till och med en fjärdedel av sin grundinkomst. Det här tyder på regeringens ignorans gentemot studerande och utbildning. Studerandes jobb är att studera. De ska även kunna leva utan att vara tvungna att lyfta lån. Jämlikhet inom utbildning är något vi i Finland varit stolta över. Nu bryter regeringen Sipiläs åtstramningspolitik ner detta. Regeringen bör återta dessa orimliga nedskärningar som riktar sig gentemot studerandes grundtrygghet, säger De Grönas partiordförande Ville Niinistö.

- Regeringen har brutit mot sitt vallöfte. Utöver att regeringen genom enorma inbesparingar i utbildningen försvagar Finlands nivå på kunnande, tänker de även skära i studerandes utkomst med en summa som motsvarar två veckors utgifter för mat. SDP tycker inte att man kan acceptera detta i ett civiliserat samhälle, säger Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp.

- Före valet lovade Juha Sipilä att studiestödet inte försvagas. Nu skär regeringen ändå en fjärdedel av den medborgargrupp med de allra lägsta inkomsterna. Nedskärningarna som riktar sig gentemot studiestödet måste dras tillbaka i regeringens ramria, säger Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundet.

- Fokus måste flyttas från nedskärningar till strukturförändringar samt förkortande av studietiden genom effektivering av studiestigen. Även nivån på utbildningen måste förbättras. Nedskärningarna i utbildningen förvandlas inte till förnyelse genom att kalla dem för reformer, säger ordförande för den Kristdemokratiska riksdagsgruppen Peter Östman.

I interpellationen frågar partierna bland annat huruvida regeringen tänker dra tillbaka de oskäligt höga inbesparingarna i studiestödet, hur regeringen tänker trygga Finlands framgång och konkurrenskraft samt hur regeringen i skuggan av nedskärningarna tänker garantera jämlikheten i utbildningen.

För mera information:
Anna-Maja Henriksson, 050 512 23 77
Ville Niinistö, 050 512 2094
Antti Lindtman, 040 5776255
Paavo Arhinmäki, 050 512 1713
Peter Östman, 050 512 1845

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00