Oppositionspartierna gör en interpellation om utbildningsnedskärningarna

11.03.2016 kl. 11:30
Samtliga fem oppositionspartier har lämnat in en interpellation om regeringens utbildningspolitik och om det framtida finländska kunnandet. Interpellationens första undertecknare är SFP.

- Regeringen raserar grunden för Finlands framtid. Högt kunnande, utbildning och allmänbildning har varit grunden till Finlands framgång under hela vår självständighet och borde vara det även i framtiden. Högklassig och avgiftsfri utbildning är den viktigaste förutsättningen för alla medborgares jämlika möjligheter till framgång, oberoende av deras bakgrund. Därför måste regeringens planerade nedskärningar i studiestödet slopas, säger Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppens ordförande.

- Studiestödet är studerandes grundtrygghet. Ingen annan medborgargrupp ställs inför nedskärningar på till och med en fjärdedel av sin grundinkomst. Det här tyder på regeringens ignorans gentemot studerande och utbildning. Studerandes jobb är att studera. De ska även kunna leva utan att vara tvungna att lyfta lån. Jämlikhet inom utbildning är något vi i Finland varit stolta över. Nu bryter regeringen Sipiläs åtstramningspolitik ner detta. Regeringen bör återta dessa orimliga nedskärningar som riktar sig gentemot studerandes grundtrygghet, säger De Grönas partiordförande Ville Niinistö.

- Regeringen har brutit mot sitt vallöfte. Utöver att regeringen genom enorma inbesparingar i utbildningen försvagar Finlands nivå på kunnande, tänker de även skära i studerandes utkomst med en summa som motsvarar två veckors utgifter för mat. SDP tycker inte att man kan acceptera detta i ett civiliserat samhälle, säger Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp.

- Före valet lovade Juha Sipilä att studiestödet inte försvagas. Nu skär regeringen ändå en fjärdedel av den medborgargrupp med de allra lägsta inkomsterna. Nedskärningarna som riktar sig gentemot studiestödet måste dras tillbaka i regeringens ramria, säger Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundet.

- Fokus måste flyttas från nedskärningar till strukturförändringar samt förkortande av studietiden genom effektivering av studiestigen. Även nivån på utbildningen måste förbättras. Nedskärningarna i utbildningen förvandlas inte till förnyelse genom att kalla dem för reformer, säger ordförande för den Kristdemokratiska riksdagsgruppen Peter Östman.

I interpellationen frågar partierna bland annat huruvida regeringen tänker dra tillbaka de oskäligt höga inbesparingarna i studiestödet, hur regeringen tänker trygga Finlands framgång och konkurrenskraft samt hur regeringen i skuggan av nedskärningarna tänker garantera jämlikheten i utbildningen.

För mera information:
Anna-Maja Henriksson, 050 512 23 77
Ville Niinistö, 050 512 2094
Antti Lindtman, 040 5776255
Paavo Arhinmäki, 050 512 1713
Peter Östman, 050 512 1845

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 13.4

Gruppanförande i debatten om statsrådets redogörelse om ramar för statsfinanserna
13.04.2010 kl. 16:25

Gruppanförande 8.4

Gruppanförande i responsdebatten om regeringens redogörelse om läget i Afganistan och Finlands deltagande i ISAF-operationen
09.04.2010 kl. 09:25

Gruppanförande 7.4

Regeringens förslag till tilläggsbudget
07.04.2010 kl. 17:00

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05