Viktig solidaritetsgest efter dåden i Paris

09.03.2016 kl. 15:32
Svenska riksdagsgruppen anser det bra och solidariskt att Finland fortsätter och stärker sitt deltagande i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Erbil i norra Irak, konstaterade Stefan Wallin (SFP) i riksdagens debatt om Finlands militära utbildningsinsatser i Irak.

Att Finland i praktiken numerärt fördubblar sin insats i norra Irak ska ses som ett svar på Frankrikes begäran om bistånd med stöd av EU:s solidaritetsklausul. Utöver nuvarande 50 soldater som deltar i utbildningsuppdraget i Erbil, söker regeringen mandat för att sända cirka 50 soldater till för rådgivningsinsatser i norra Irak.

Efter de grymma terrordåden i november i fjol i Paris har Frankrike som känt med stöd av Lissabonfördraget sänt de övriga medlemsländerna en hjälpbegäran i kampen mot terrorismen.

 

– Det är viktigt att våra gester uppfattas som tydliga solidaritetsyttringar gentemot Frankrike, säger Wallin.

Han betonar att det finns en poäng i att svänga på steken.

– Om Finland i framtiden skulle utsättas för ett grymt terrordåd, så skulle vi garanterat värdesätta om våra EU-vänner på olika sätt kom oss till undsättning. Därför ska våra gester mot Frankrike tolkas som solidaritetsyttringar som även fungerar som en inteckning i en motsvarande stödgest mot oss, ifall det en dag skulle behövas.

 

Enligt Wallin handlar den stora bilden handlar förstås om kampen mot Daesh eller Isil, som är ett av vår tids värsta uttryck för hur mänskliga rättigheter kränks.

– För ett land som Finland är det en plikt att medverka i kampen mot dessa bestialiska grymheter. Utöver de militära insatserna behövs biståndssamarbete, samt åtgärder som gör att rättsstaten och demokratifrågorna främjas i Irak, säger Wallin.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00