Böndernas mått är rågat

06.03.2016 kl. 07:57
Böndernas mått är rågat. 2015 var det sämsta året ekonomiskt för jordbruket sedan EU-inträdet.

Marknadspriserna var så låga så skillnaden till föregående år uppgick till flera hundra miljoner euro. Dessutom försenades stödutbetalningen rejält, dels på grund av EU:s ändrade stödregler men i hög grad också på grund av Landsbygdsverket Mavis oförmåga att få sina dataprogram att fungera.

 

För gårdarna betyder det här i många fall ett inkomstbortfall på tiotusentals euro. Det betyder att ett stort antal bönder inte bara blev utan lön utan att resultatet var negativt, att gården helt enkelt gick med förlust. Inget av detta har minskat på den minutiösa granskningsrumban. Den bara växer. Konsekvenserna för små obetydliga fel är orimliga. Om anmälan om en kalvs födelse eller försäljningen av en tjur försenas med en dag över de stipulerade sju, får det omedelbart ekonomiska konsekvenser. Missar man flera under året så uppgår snabbt de indragna stöden och sanktionerna till tusentals eller tiotusentals euro. Detta för en försening på en endaste dag!

 

Däremot finns det inte till vare sig sanktioner eller konsekvenser när Mavi gång efter annan skjuter upp stödutbetalningarna. Det kommer bara beklaganden över dataproblem och underleverantörers oförmåga att leverera det de lovat inom utsatt tid. I Mavis årsbudget reserveras över 14 miljoner euro för utvecklandet av dataprogram och för ett drygt år sedan sköt dessutom riksdagen till 1 miljon euro för att garantera att stödutbetalningarna sker i tid. Ändå fungerar det inte.

 

Senaste vår öppnade det elektroniska stödansökningsprogrammet Vipu flera veckor försenat. Datatrafiken fungerade bristfälligt under hela ansökningstiden. Kontrollsystemet Vipu-rådgivaren som tidigare år hjälpt odlarna att se eventuella brister i stödansökan fungerade inte alls. Det kom alltså ingen varning om något kryss saknades i någon ruta. Konsekvensen av detta är att det i Österbotten finns ett tiotal bönder som blivit utan ett eller flera av de stöd de skulle vara berättigade till. Mavi beklagar och säger att odlaren inte kan får stöd hen inte sökt. Trots att det torde stå klart för alla att en elektronisk stödansökan inlämnas just för att söka stöd.

 

Det finns en gräns för hur mycket osmidiga myndigheter kan pimsa medborgarna. För bönderna del är den gränsen nådd. Fredagen 11.3 samlas de finländaska bönder till en demonstration i Helsingfors. Nu måste jord- och skogsbruksministern och regeringen ingripa. Lägg ner Mavi, flytta deras uppgift till kommunerna och ministeriet och låt bönderna utföra det som är vårt kall, att producera mat!

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00