Kvarken och Caruna

21.02.2016 kl. 08:18



De senaste två veckorna har för undertecknads del präglats mycket av intensiva förhandlingar och lobbning gällande Kvarkenprojektet samt som medlem av riksdagens ekonomiutskott flera höranden med anledning av de prishöjningar som Caruna aviserade.

Min kollega Mats Nylund redogjorde väl för bakgrunden och de olika dimensionerna gällande det sistnämnda i sin kolumn ”Carunas pantfångar” - och det bör sägas att regeringen under ledning av näringsminister Olli Rehn samt ekonomiutskottets ordförande Kaj Turunen aktivt verkar ha tagit sig an frågan.

Personligen uppskattar jag att min kollega Kaj Turunen under presskonferensen uttryckligen lyfte upp de utmaningar som prishöjningarna innebär för växthusodlare i Närpes – vilket undertecknad i utskottet påtalade och även en del nationell finsk media citerade. Konsumentombudsmannen har fått Caruna att åtminstone tillfälligt backa något från chockhöjningarna, men det finns definitivt skäl att följa upp hur de lagstiftningsåtgärder som regeringen lovat framskrider. Åtminstone lär det bli fråga om något slags tak för engångshöjningar.

I tisdags tog finanspolitiska ministerutskottet äntligen beslutet att sända vidare Kvarkentrfikprojektet Midway Alignment för behandling i Bryssel. De totala kostnaderna för projektet är 191,5 miljoner euro, varav finska staten med beslutet förbinder sig att finansiera högst 25 miljoner euro. Förhandlingarna var stenhårda in i det sista, och regionala aktörer fick skjuta till förbindelser på 10 miljoner euro under de sista dagarna. Personligen är jag övertygad om att denna investering och tio år långa projekt – som visserligen ännu skall välsignas i Bryssel – kommer att ha stora positiva effekter för inte enbart Österbotten, utan även ett betydligt större område. Det handlar om att binda samman Norge, Sverige, Finland, Estland och Ryssland beträffande de öst-västliga transporter som i framtiden kommer att vara oerhört viktiga. 

”– I projektet kombineras innovationer och en miljövänlig teknik som gynnar kunderna och näringslivet. Jag är glad att projektet framskrider genom samarbetet mellan staten, Vasa stad och aktörer i området. De regionala aktörernas aktivitet kommer att behövas också efter det att färjan är färdig”, konstaterade kommunikationsminister Anne Berner efter att beslutet fattats. Det är lätt att hålla med. Sist och slutligen handlar det om att skapa förutsättningar för att det sammanlagda industriella värdet på 20 miljarder euro i Kvarkenregionen skall kunna fortsätta att växa just här – istället för i Asien eller Sydamerika. Jag är ödmjukt glad och stolt över det lagarbete och hårda arbete som alla valkretsens riksdagsmän varit en del av under de senaste veckorna. En positiv stämning som definitivt bör upprätthållas ocj utnyttjas för att driva olika frågor framåt tillsammans. 

Joakim Strand

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00