Biaudet om regeringens nedskärningar i biståndet

18.02.2016 kl. 13:02
Vad betyder regeringens löfte om att eftersträva bistånd på 0,7 procent?

Regeringens val att skära ner i biståndet till nästan hälften av vad det varit, är ett bevis på att den politik som förs i dag inte är kapabel att på ett övergripande plan möta de komplexa biståndsutmaningarna vi har idag. Regeringen verkar inte se de långsiktiga konsekvenserna för varken mottagarländerna eller Finland, säger riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP).

 

– Finlands utrikespolitik verkar vara begränsad till våra närmaste grannländer och till att bevaka våra egna intressen på kort sikt. Detta är inte hållbar politik, konstaterar Biaudet.

 

Tidigare har man brukat tänka att det legat i Finlands intresse att på ett framstående sätt vara med i det internationella samarbetet. Finland har varit med i främjandet och utvecklandet av internationella rättsprinciper, arbetet för att eliminera fattigdom och ojämlikhet och varit med och löst utmaningar orsakade av klimatförändringen. Enligt Biaudet verkar denna regering tänka att man genom att stänga gränser kan skydda sig från allt ont i omvärlden.

 

Regeringens förhållningssätt till medborgarorganisationers utvecklingsarbete visar att regeringen underskattar betydelsen av både de resultat utvecklingsarbetet uppnår och de internationella nätverk Finland blivit en del av.

 

– Jag ansluter mig till medborgarorganisationernas krav till regeringen om att regeringen gör upp en konkret plan om hur man kan höja biståndet till 0,7 procent av BNP. Annars har denna skrivelse om målsättningar ingen betydelse. Politiska löften har tyvärr ett dåligt rykte, säger Eva Biaudet.

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55