20 miljarder orsaker

07.02.2016 kl. 08:00
Finlands statsbudget är 54 miljarder euro. Värdet på den sammanlagda industriella produktionen i Kvarkenregionen är cirka 20 miljarder euro. Att hålla infrastrukturen i skick inom ett sådant område borde vara självklart.

I synnerhet i fall där infrastrukturen kan förstärkas genom innovativa lösningar som kan ge upphov till helt ny global affärsverksamhet och därmed ännu fler euron för att upprätthålla välfärdssamhället. Kvarkenprojektet Midway Alignment – som drivs av Vasa och Umeå – går ut på just detta: att till priset av några rondeller skapa förutsättningar för tusentals nya arbetsplatser och flera miljarder i ny omsättning för våra företag.

 

Jag har varje vecka möjlighet att föra privata diskussioner med våra nyckelministrar kring framtidsscenarier som bolagen i Kvarkenregionen står inför. Det inger hopp att i diskussioner med även övriga kolleger och tjänstemän notera hur vetskapen om vår regions särdrag under det senaste året vuxit kraftigt. Ett upplysningsarbete som aldrig tar slut och som ständigt bör pågå för full fart på olika plan. I slutet av veckan fick vi ta del av ännu en undersökning som bekräftar den potential som finns i Österbotten. Vi har på många sätt och vis ett unikt momentum som bör tas till vara.

 

Varken vi själva eller våra lokala medier har någon orsak att utstråla dåligt självförtroende – tvärtom. Måste medge att jag under de senaste veckorna tappat räkningen kring antalet ”nyheter” som stort deklarerat att regeringen inte deltar i Midway Alignment - projektet – trots att projektansökan inte varit uppe till behandling inom regeringen eller dess utskott. Tid och möjligheter finns – om viljan finns, och det vore viktigt att inte ge övriga landet en falsk bild av att här har getts upp. Därför var det fint att se hur chefredaktörerna för Vbl och VK i en gemensam artikel stod upp för regionen – mera sådant. Åtminstone från Vasas sida kommer vi nämligen oavsett motstånd att arbeta 110 % tills en bra lösning hittas, och jag hoppas att alla nya och goda krafter som nu den senaste tiden aktiverat sig i Midway Alignment-projektet också i fortsättningen deltar – gärna även ekonomiskt - i det mångsidiga och långsiktiga strategiska arbete som Vasa och Umeå ensamma gått i bräschen för.

 

I stadsfullmäktige tog vi även i måndags klart ställning för att Vasa stad är motorn som vill utveckla centralsjukhuset utgående från - och i samverkan med övriga i – landskapet Österbotten. Viktigt är dock att notera att vi i dagens Vasa har ca 3000 statliga arbetsplatser – som till stor del besitts av vänner från våra grannkommuner – och som betjänar ett betydligt större område än endast Österbotten. För att försvara och utveckla också dessa funktioner gäller det att vara smart och ha ett öppet sinne även framöver. Endast en enad region kan försvara de funktioner som är livsviktiga för oss alla. Åtminstone i korridorerna i Helsingfors är det allmänt känt att våra kommande generationer i regionen vore betjänta av att vi själva aktivt undanröjde onödiga gränser för utveckling.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00