Stöveltramp hörs återigen i Europa

18.01.2016 kl. 08:00
Det är många som har frågat sig hur det var möjligt för Hitler att komma till makten. Varför gjordes inget för att stoppa honom och alla fasansfullheter. Under Hitlers tid vid makten gjordes så omänskliga och brutala dåd som man inte ens trodde var möjliga att uppfinna

Att de sedan genomfördes med sådan systematik gör en förskräckt över hur ond människan kan vara. Jag har besökt Auschwitz, lastplatsen till Treblinka, där ghettot i Warszawa stod och sett det med egna ögon. Det är svårt att ta till sig.

 

Det var de små underlåtelserna som banade väg för Hitlermakten. Demokratin avskaffades inte över en natt. Det gjordes med små steg där medmänskligheten, solidariteten och det sunda förnuftet sakta, välregisserat och manipulerat ersattes med misstänksamhet, förakt och rädsla. Då stöveltrampen väl hördes var det redan försent.

 

Ljudet av stöveltramp hörs återigen i Europa på olika håll och på olika sätt. I Polen agerar den nya ultra-högerregeringen med kraft och snabbhet då man nu försöker montera ner stabila och oberoende institutioner. Man inskränker medias frihet och domstolsväsendets oberoende. EU-kommissionen inledde därför förra veckan en granskning mot Polen om man bryter mot reglerna. Det här är bra. Det borde EU-kommissionen redan ha gjort mot Ungern eftersom landet redan i flera år vandrat den väg som Polen nu vill följa.

 

Utrikesminister Timo Soini raljerar nu mot EU-kommissionen och ifrågasätter beslutet att reagera mot Polen. Det är Polens interna angelägenhet om man vill inskränka rättsstaten och medias frihet, tycker Timo Soini. Han har fel.

 

Det är EU:s skyldighet att reagera då rättsstaten är under attack. EU är framförallt ett fredsprojekt och EU-kommissionen är den, också av Finland, utsedda beskyddaren över att medlemskriterierna också upprätthålls då länder blivit medlemmar.

 

Det första medlemskriteriet handlar om att medlemsländerna måste ha stabila institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter samt respekt för och skydd av minoriteter. Soinis utspel är därför både kortsiktigt och historielöst. Europa har varit tyst förr då demokratin nedmonterats i länder. Det får vi aldrig vara igen.

 

Också på andra ställen sker saker som jag bara för ett par månader sedan inte trodde skulle vara möjliga. I Danmark har man stiftat en lag som ger polisen möjlighet att beslagta flyktingars ägodelar och pengar för att de ska kunna betala för sitt uppehälle medan deras rätt till asyl prövas.

 

Också i Finland sker saker som jag till nyligen inte trodde att skulle kunna hända. De senaste veckorna har medborgargarden uppkommit på ett flertal orter runt om i landet. Gruppen som kallar sig Soldiers of Odin och till majoriteten består av unga män i svarta bomber-, huv- eller skinnjackor vill hjälpa polisen att upprätthålla lag och ordning. Sådana gatupatruller har Finland inte sett sedan skyddskårerna på 1930-talet. Trots det så välkomnar justitieminister Jari Lindström gruppens insats. Man tror inte att det är sant. Det är polisen, ingen annan, som ska vara gruppen med ansvar att lag och ordning upprätthålls. Därför borde justitieminister Lindström i stället säga att det är dags för Odinkillarna att gå hem igen.

 

Vi får inte låta oss avtrubbas och låta det som skulle ha varit omöjligt för ett år sedan bli normalt idag. För det är de små underlåtelserna som banar väg för icke-demokratiska krafter. Vi behöver vara på vår vakt och inte lura oss i rädslans fällor och populismens förförande enkla lösningar på svåra frågor. Vi måste visa att vi har lärt oss av historien.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00