Arbete är bästa vägen till integration

17.01.2016 kl. 11:14
Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund stöder inrikesminister Orpos tanke om att asylsökande så snabbt som möjligt ska kunna börja arbeta
Inrikesministern föreslog igår att man utöver läroavtal och flexibelt sammanförande av utbildning och arbete också kunde överväga på flexibla arrangemang kring lönerna. Förslaget föll inte i god jord hos utrikesminister Soini.

- Idén är mycket bra. Arbete är det absolut bästa sättet att integreras. Som till exempel erfarenheter från Sydösterbotten visar, är arbetsplatsen också ett utmärkt ställe att lära sig språket på. Samtidigt är det beklagligt att det återigen inom regeringen verkar finnas aktörer som främst vill cementera nuvarande strukturer framom att få in nya grupper på arbetsmarknaden, säger Haglund.

Svenska folkpartiet föreslog redan i höstas att paragraf 79 i utlänningslagen skulle ändras så att de som anlänt hit skulle få börja arbeta genast, utan att behöva vänta i tre månader. Partiordförande Haglund har också krävt att behovsprövningen av utländsk arbetskraft avskaffas, så att företag kan anställa folk till branscher som idag är utan kunnig arbetskraft.

- Det är paradoxalt att representanter för ett visst regeringsparti nog kunde tänka sig grundlagsvidriga lägre stöd åt asylsökande, men då det föreslås att integrationen kunde förbättras genom flexibla arbetsarrangemang, motsätter man sig plötsligt förslaget. Det visar bara att utrikesministern inte har allas bästa på agendan, utan endast fjäskar för egna väljare, avslutar Haglund.
 
Carl Haglund

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00