Sysselsättningen på riksdagens agenda

27.11.2015 kl. 11:11
SFP erbjuder egna lösningar

Vi behöver en reform av arbetsmarknaden. Vi behöver skräddarsydda lösningar för att få unga in på arbetsmarknaden. Vi måste slopa behovsprövning av utländsk arbetskraft.

 

Svenska riksdagsgruppen delar Vänsterförbundets oro för det försämrade sysselsättningsläget, men väljer att i detta läge inte gå med i Vänsterförbundets interpellation som siktar på att fälla regeringen. Vänsterförbundet har initierat en interpellation om regeringens sysselsättningspolitik.

– Vi anser att Vänsterförbundets frågeställningar är bra, men vår grupp har en annorlunda syn på hur vi ska förbättra sysselsättningen, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

 

Hon understryker att sysselsättningen var ett centralt tema då Svenska riksdagsgruppen presenterade sin alternativa budget på onsdagen.

För SFP är en förbättrad arbetsförmedling en konkret åtgärd som det inte finns någon orsak att bromsa.

– Sysselsättningstjänsterna och arbetsförmedlingen måste göras effektivare och mer resultatorienterad. Idag finns ett stort antal lediga jobb och ett stort antal arbetslösa. Ändå hittar inte de här två varandra.

 

Henriksson säger att regeringens målsättning att utveckla ungdomsgarantin för att stödja de ungas livskompetens, skapa studievägar och sysselsättning är bra. Men hon gillar inte att man skurit ordentligt i anslagen för verkstadsverksamhet och uppsökande ungdomsverksamheten.

– Vi vill att det görs en ordentlig uppföljning på ungdomsgarantin och den uppsökande ungdomsverksamheten samt att regeringen satsar pengar på den verksamhet som har visat resultat. Dessutom bör så kallade minijobs och lärlingsavtal enligt tysk modell utredas för unga under 30 år, säger Henriksson.

 

Svenska riksdagsgruppen anser att det ska finnas resurser för arbetsrehabilitering. Arbetstagarnas välmående får inte negligeras. Att göra det är mycket kortsiktigt.

 

Sysselsättningsläget för invandrare måste också förbättras. Riksdagsgruppen har krävt att behovsprövningen av utländsk arbetskraft slopas. Arbetstillstånd borde beviljas direkt åt asylsökande. Många av dem som kommer är färdigt utbildade och borde snabbare fås med i arbetslivet. Nu finns risk för att de i stället passiveras.

 

– Vår ekonomi är beroende av små- och medelstora företags framgång och deras möjligheter att kunna sysselsätta. Vi vill inte skära i internationaliseringsstöden utan eftersom exportfrämjande åtgärder behövs. Rent generellt måste ännu betonas att för att lyfta Finland behövs tillräckliga resurser på utbildning och innovationer, säger Henriksson.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Medborgarinitiativ: Lag om ändring av 22 § i djurskyddslagen

Behandlingen av lagen som berör pälsnäringen behandlades som en s.k. snabbdebatt. Gruppens första taltur hölls av riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.
25.04.2013 kl. 17:25

Stödet till Cypern.

Gruppanförande 17.4 2013 framfört av riksdagsledamot Lars Erik Gästgivars.
17.04.2013 kl. 15:01

Gruppanförande om kommunreformen 10.4 2013

Riksdagsledamot Stefan Wallin.
10.04.2013 kl. 15:16

Ramarna för statsfinanserna 2014-2017

Gruppanförandet framfört av riksdagsledamot Mats Nylund 9.4 2013.
09.04.2013 kl. 15:00

Den internationella energi- och klimatpolitiken.

Riksdagsledamot Christina Gestrin framförde gruppanförandet i remissdebatten om den nationella energi- och klimatpolitiken 3.4 2013.
03.04.2013 kl. 15:00

Boende till skäligt pris.

Riksdagsledamot Astrid Thors. Gruppanförande 20.3 2013 i debatten om interpellation om boende till skäligt pris.
20.03.2013 kl. 14:38

Regionförvaltningsreformen

Gruppanförande 5.3 2013 hållet av riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos. Tema: Statsrådets redogörelse till riksdagen om verkställandet och utfallet av regionförvaltningsreformen
05.03.2013 kl. 15:12