SFP ifrågasätter nedtrappningen av spårtrafiken

19.11.2015 kl. 11:38
Är det helt nya ideal som gäller ?

Ännu under förra regeringen gav Kommunikationsministeriet tydliga signaler till kommunerna om att bygga och planera kring järnvägen. Vi har visserligen en ny kommunikationsminister, men hur ska kommunerna tolka ministeriets helomvändning, är det helt nya ideal som gäller?

Det var i kraftiga ordalag som riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) ifrågasatte regeringens trafikpolitik i riksdagens interpellationsdebatt på tisdagen.

– Flera kommuners utvecklingsstrategi bygger på en fast spårlinje. Har regeringen alls tänkt på hur man reagerar i Sjundeå där kommunens centrum faktiskt heter Sjundeå station. Ska Sjundeå station i framtiden vara ett samhälle där tågen inte stannar, undrade Blomqvist.

Hans partikollega Anders Adlercreutz (SFP) betonade förtroendet som samhällets grundpelare och det gäller i högsta grad också trafikpolitiken.

– Medborgarna ska kunna lita på att gårdagens beslut gäller även i dag. Denna höst har finländarnas förtroende prövats hårt. Universitetslärare och pensionärer har haft skäl att undra om man glömt alla löften om att vårda sig om utbildningen och att ta hand om de äldre. Nu är det kommunerna som förlorat förtroendet och frågar sig om kommunens planläggningsskyldighet alls mera gäller.

Adlercreutz beskrev konsekvenserna av att man nu för att spara en dryg miljon håller på att klippa av en av de viktigaste trafikförbindelserna i huvudstadsregionen, Y-tåget.

– Vi håller på att stänga en tåglinje på ett område där det för närvarande finns planlagt hundratals småhustomter. Det handlar hem för människor invid förmodat goda trafikförbindelser. Så här kan man inte göra, sade Adlercreutz.

 

Tilläggsuppgifter.

Thomas Blomqvist 050 – 512 1776

Anders Adlercreutz 044 – 981 0191

 

Adlercreutz och Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00