Familjen central i integrationsprocessen

19.11.2015 kl. 11:26
Regeringens planer att skärpa kraven för familjeåterförening för de som fått asyl är kortsiktig och omoralisk politik. Alla med uppehållstillstånd har enligt lag rätt till familjeåterförening, för att inte tala om att rätt till familj är en grundläggande mänsklig rättighet, som tryggas av samhället och staten, konstaterar SFP:s partiordförande Carl Haglund

Enligt utlänningslagen har de som beviljats uppehållstillstånd rätt till familjeåterförening ifall det handlar om make eller maka, minderåriga barn eller en minderårigs föräldrar. Dessutom ska den sökandes inkomst vara tryggad till den grad att familjen kan försörja sig utan att de upprepat behöver ty sig till utkomststöd. Enligt Migrationsverket måste exempelvis en fyra personers familj ha inkomster på minst 2 600 euro i månaden. Utlänningslagen stipulerar därutöver att det alltid ska kontrolleras att det är fråga om verklig familjeåterförening och inte ett försök att kringgå migrationsbestämmelser.

 

- Redan idag är familjeåterföreningarna svåra och processerna långa.

Dessutom är lagens krav på inkomstgräns för hög. I Finland har vi mängder av familjer som livnär sig på lägre inkomster och ändå inte lyfter utkomststöd. Ifall något ska göras i denna fråga borde gränserna snarare sänkas – inte tvärtom. Genom att förenkla familjeåterföreningarna förbättrar vi även integrationen, påpekar Haglund.

 

EU uppmuntrar medlemsländerna att öka på de lagliga kanalerna till invandring, såsom införandet av humanitära visum och familjeåterföreningar. Myndigheterna har en avgörande roll för flyktingars och asylsökandes balanserade och säkra väg till invandring och integration.

 

- Vi hjälper inte dem som riskerar att drunkna i Medelhavet genom att bygga murar kring Europa. Den farliga och olagliga människohandeln upphör enbart genom att vi bygger upp säkra och lagliga vägar till Europa. Därför vill vi ta i bruk humanitära visum, med vilka asylsökande kan komma till Europa på lagligt vis, säger Haglund.

Carl Haglund

Gruppanföranden

Interpellationsdebatten om tryggandet av kommunala närtjänster

Det finländska välfärdssamhället står inför det faktum att kommunstrukturen i vårt land är i behov av förbättring. Servicen, som utgör en av grunderna för välfärden, förverkligas inte i dagsläget på ett för alla rättvist sätt.
29.09.2011 kl. 10:15

Debatt om regeringen Katainens regeringsprogram

Svenska riksdagsgruppen vill först gratulera talmannen till valet, och uttrycka sin förvissning om att han liksom vice talmännen leder riksdagens arbete så att både regering och opposition och alla riksdagsgrupper, större och mindre, i debatterna behandlas jämlikt och rättvist. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
28.06.2011 kl. 13:25

Budget 2011

Under hösten har vi nåtts av både goda och dåliga nyheter om ekonomin. De goda nyheterna gäller den ekonomiska utvecklingen i vårt land där sysselsättningsläget förbättrats och näringslivet och företagsvärlden återhämtat sig och förstärkts under det gångna året.
13.12.2010 kl. 14:00

Gruppanförande 8.12.2010

Gruppanförande om naturresursredogörelsen
09.12.2010 kl. 10:33

Gruppanförande 1.12.2010

Gruppanförande i debatten om statsministerns meddelande om lånegarantier för Irland
08.12.2010 kl. 14:02

Gruppanförande 30.11.2010

Gruppanförande i remissdebatten om statsrådets redogörelse om en digital agenda för åren,
01.12.2010 kl. 13:25

Gruppanförande 24.11.2010

Gruppanförande i remissdebatten om statsrådets redogörelse om deltagande i EU:s stridsgrupper 2011
25.11.2010 kl. 09:16