Wallin frågar regeringen om kampen mot fästingarna

21.10.2015 kl. 16:19
Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) från Åbo gör ett skriftligt spörsmål om hur regeringen tänker åtgärda det växande problemet med fästingar och fästingburna sjukdomar såsom TBE och borrelios.
Wallin vill veta med vilken tidtabell avser regeringen utvidga det nationella vaccinationsprogrammet så, att även vaccinering mot TBE kan tas med i programmet åtminstone på de områden, som är mest utsatta för fästingar, såsom Pargas? Han undrar också om regeringen har en uppfattning om hur stora kostnader de fästingburna sjukdomarna idag medför för den offentliga sjukvården samt för hela samhället i form av långa sjukfrånvaron och bestående men såsom invaliditet? Slutligen frågar Wallin om regeringen har för avsikt att utreda hur den snabba spridningen av fästingar och fästingburna sjukdomar kunde bromsas med hjälp av större avskjutning av fästingarnas värddjur såsom hjorten?



Wallin tar avstamp i nyheten i mitten av oktober att två personer, båda smittade i Kotka skärgård, avlidit i sviterna av (TBE).  Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppgav för sin del i september att antalet anmälda fall av TBE är rekordstort i år, 60 stycken. Sedan 1995 hade mer än 50 fall på ett år inte rapporterats en enda gång. Därtill förblir många TBE-fall oupptäckta.



-          Långtidsuppföljningar visar att TBE ger livslånga bestående besvär i ungefär 40 % av fallen. Skydd mot TBE är vaccinering. Tyvärr ger vaccinet inte ett fullständigt skydd. Mot borrelia finns däremot inget vaccin. Därtill är borrelios svår att diagnostisera. Vården av människor med kronisk TBE och borrelia är mycket tung för individen och dyr för samhället. I Finland finns det inga exakta beräkningar på hur mycket en patient med borrelia kostar per år. En sådan beräkning behövs. I den borde framgå kostnaderna för vaccinering mot TBE, behandling av TBE, laboratorietest för borrelia, antibiotikakurer mot borrelia samt vården av kronisk borrelia, säger Wallin.

-          

Wallin hänvisar till en fästingarbetsgruppsrapport från 2013 enligt vilken det finns ekonomiska skäl att erbjuda gratis vaccin mot TBE om sjukdomsfallen är 10 per 100 000 invånare och. Ett vaccineringsprogam mot TBE beräknas spara på kostnaderna för hälsovården då sjukdomsfallen är 15 på 100 000 invånare. Enligt THL är TBE-fallen i exempelvis Pargas 16,8 per 100 000 invånare, skriver Wallin, som också lämnat in en budgetmotion om ett anslag på en miljon euro för att kunna vaccinera alla Pargasbor samt de som vistas i Pargas minst en månad om året mot TBE.


 
Stefan Wallin

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35