Regeringen inkonsekvent om arbetskraftsutbildning

06.10.2015 kl. 10:38

- Regeringen vill satsa på att minska kostnaderna på arbetsmarknaden med fem procentenheter och samtidigt se till att finländarna jobbar mer och längre. För första gången någonsin räcker pengarna ändå inte till för arbetskraftsutbildning vid bland annat Axxell i Västra Nyland.
- Hur har regeringen tänkt få folk att jobba längre om det inte finns några pengar att omskola och vidareutbilda arbetslösa för, undrar riksdagsledamot Thomas Blomqvist (sfp).
 
- Det är inte hållbart eller jämlikt att man helt prioriterar bort arbetskraftsutbildning i vissa delar av landet. Det är istället pengar som genast betalar sig tillbaka när arbetslösa hittar tillbaka till arbetslivet och börjar betala skatt igen. Det behöver vi nu när arbetslösheten växt. Är resurser problemet, bör regeringen sköta detta redan i en tilläggsbudget i år. Det är såväl tillväxtfrämjande som ekonomiskt långsiktigt, dvs precis det regeringen säger sig vilja stöda, konstaterar Blomqvist.

NTM-centralen i Nyland har meddelat att man i brist på resurser tvingats begränsa den pågående upphandlingen av arbetskraftsutbildning för 2016 så att bl.a. Västra Nyland lämnas utanför. Det här leder till att bl.a. Axxell inleder samarbetsförhandlingar. De resurser NTM-centralen har till förfogande koncentreras till huvudstadsregionen.
 
 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30