Det är med arbete vi ska lyfta Finland.

30.09.2015 kl. 11:55
Ledamot Anna-Maja Henrikssons inlägg i diskussionen kring statsrådets meddelande om åtgärder för att förbättra kostnadskonkurrenskraften 30.9.2015

Värderade talman, arvoisa puhemies.

 

Det är med arbete vi ska lyfta Finland. Vi vet att vi behöver göra reformer på arbetsmarkanden. Vi vet också att det inte är lätt för någon att avstå något man blivit van med.

 

De bästa vore om arbetsmarknadsparterna ännu kunde komma med ett gemensamt förslag som regeringen kunde stöda. Det sista vi behöver är en strejkvåg om ett år. Det lyfter inte Finland.

 

 

 

Hallitus on perääntynyt ehdotuksestaan poistaa sunnuntai- ja ylityökorvaukset. Mielestäni tämä on hyvä. Kummallista on joka tapauksessa, että hallitus ei aiemmin selvittänyt ehdotuksensa vaikutuksia, vaan se heräsi sen asiallisen tiedon perusteella, jonka kaksi kätilöä onnistui antamaan suorassa TV-lähetyksessä. Tämä saa minut joka tapauksessa ihmettelemään sitä, millä tasolla hallituksen tärkeiden hankkeiden valmistelu oikeastaan onkaan. Emmekä turhan takia peräänkuuluttaneet, siis RKP ja minä, kunnollista sukupuolivaikutusten arviointia, josta emme vielä ole nähneet häivähdystäkään. Mutta on hyvä, että hallitus ymmärsi, että naisvaltaiset alat eivät voisi olla sen uudistusehdotuksesta pahiten kärsiviä.

 

 

Vad gäller de längre semestrarna som finns inom den offentliga sektorn,  är det ett faktum att det också  varit något som många privatanställda irriterat sig på. Ändå vill jag påminna om att de i något skede uppstått istället för att höja lönerna, vilket man då gjort inom andra sektorer.

 

Karenssipäivästä ja sairauspoissaolosta aiheutuva palkan aleneminen ei ole ongelmaton, sillä se saattaa johtaa siihen, että yhä useammat tulevat töihin sairaina, koska heillä ei ole varaa jäädä töistä pois. Erityisesti hoitoalalla, päivähoidossa ja kouluissa tämä voi johtaa vakaviin seurauksiin. Sairaaloissa ja vanhustentaloissa olevat potilaat ovat usein jo alun alkaen heikossa kunnossa, ja heidän suuremmassa määrin viruksille altistaminen voi olla suorastaan vaarallista. Päiväkodeissa sairauksien lisääntyminen voi johtaa siihen, että yhä useammat vanhemmat jäävät kotiin sairaiden lastensa kanssa. Myös tässä tapauksessa tarkka sukupuolivaikutusten arviointi ja muiden seurausten analysointi on paikallaan.

 

Ärade fru talman,

Jag undrar också hur man beaktar andra specialgrupper som unga och invandrare. För att lyckas med målsättningen måste hela samhället vara delaktigt. En ung människa eller en nyfinländare som står utanför arbetsmarknaden tappar tron på systemet. Det sitter i under hela livet. Regeringen skär i ungdomsgarantin och verkar planera nedskärningar i invandrarnas socialskydd. Istället borde vi vidta åtgärder för att bättre kunna få med de här grupperna i arbetslivet. Exempelvis utökade möjligheter till läroavtal eller en direkt rätt för asylsökande att arbeta skulle vara två viktiga steg på vägen.

 

Hallitus sivuuttaa kokonaan yhden kaikkein merkittävimmän tekijän tuottavuuden lisäämiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut työpahoinvoinnin maksavan 30 miljardia euroa vuodessa. Suurin osa tästä johtuu ennenaikaisista eläköitymistä.

 

Tarvitsemme panostuksia työhyvinvointiin ja jaksamiseen ja johtamiseen. Meidän on myös puututtava kasvavaan nuorisotyöttömyyteen, mielenterveys- ja alkoholiongelmiin. Tämä on tähän asti jäänyt huomioimatta hallituksen esityksissä -  mitä hallitus aikoo tehdä tälle kokonaisuudelle
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30