Hela havet stormar

13.09.2015 kl. 09:35
Höstens riksdagsarbete har kört igång med full fart. Regeringens första 100 dagar har inte varit någon dans på rosor. Inget talar heller för att hösten kommer att bli det. Tvärtom.

De ekonomiska utsikterna för landet är svaga och samhällsklimatet har på ett märkbart sätt hårdnat under sommarmånaderna. En utveckling som behöver få ett slut. Främlingsfientlighet och rasism måste vi bestämt ta avstånd från. Här behövs ett kraftigt värdeledarskap. Det har vi inte ännu sett från regeringens håll. Tvärtom har utrikesminister Soini valt tigandets väg då det gäller att ta ställning till enskilda Sannfinländska riksdagsledamöters klara övertramp. Sådana har det tyvärr funnits många av.

 

Det är också ytterst uppenbart att regeringsleden vacklar då det gäller hanteringen av Finlands inställning till flyktingfrågan. Europa upplever för tillfället den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Det råder stor oro i världen och många människor är i nöd. Vi kan faktiskt inte, som Soini tydligt önskar, sluta ögonen och vända ryggen åt. Det är faktiskt mänskor som drunknar i Medelhavet, inte siffror på ett papper. Finland behöver alltså ta sitt humanitära ansvar. Vi är också beroende av vänner i EU-kretsen. Under de senaste 20 åren har vi sökt oss till EU:s kärna och vi varit måna om vårt rykte. Vi kan inte plötsligt nu byta spår, bli själviska och fly ansvar.

Det kommer i så fall att stå oss dyrt. En gång för alla är det så att vi hör hemma i Norden och i väst, inte i någon annan referensgrupp. Det borde också vår utrikesminister vara mån om!

 

Regeringens förslag till budget kommer till behandling i riksdagen i oktober. Redan nu kan vi säga att Svenska riksdagsgruppen inte kommer att acceptera nedskärningarna i utbildingen. Skolan är oerhört viktig och det är med kunskap och kunnande som vi ska bygga framtidens Finland. Inte heller regeringens slakt av biståndsanslagen kan vi acceptera. Vi kommer senare i höst att presentera vår egen alternativa budget.

 

Veckans överraskning kom i tisdags, då regeringen presenterade sitt sparprogram för arbetsmarkanden. Det är bra att regeringen inser allvaret i Finlands ekonomiska situation. Jag och vi i Svenska riksdagsgruppen anser också att vi behöver förnya arbetsmarknaden för att få en högre sysselsättning och förbättra ekonomin. Däremot anser jag att regeringen missat jämställdhetsaspekten.  Förslagen att minska övertids- och söndagsersättningarna kan komma att drabba speciellt kvinnodominerade branscher. Vi talar då om bl.a. vården, äldreomsorgen och många serviceyrken. Jag har efterlyst grundliga könskonsekvensutredningar av regeringen och statsminister Sipilä har lovat dem inom kort. Märkligt är det att regeringen inte kunnat prestera dem omedelbart. Om de redan finns, så varför vänta med att ge ut dem?  Hur som helst, kan det inte få landa så att det är de kvinnodominerade branscherna som skall stå för notan. Jag skulle också gärna sett förslag från regeringen på hur man tänkt sig att förbättra mänskors ork i arbetslivet. Sådana åtgärder lyser tyvärr med sin frånvaro.

 

Till ljusglimtarna just nu hör människors stora vilja att hjälpa. Runtom i Finland har medborgare engagerat sig genom att donera kläder, ordna insamlingar, ställa upp som vänfamiljer m.m. Alla kan bidra med någonting och allas insatser är värdefulla. Det här stora engagemanget visar också att det finns en stark medmänsklighet i vårt samhälle. Det skall vi ta vara på och det inger också framtidstro.

 

 

Ana-Maja Henriksson

Rksdagsledamot, ordförande för Svenska riksdagsgruppen

SFP

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15