SFP redo att stöda regeringen i arbetsmarknadsfrågor

09.09.2015 kl. 08:53
Regeringen har snickrat ihop ramarna till ett paket med lagar och åtgärder för en förnyad arbetsmarknad. Det är stora utmaningar Finland står inför och regeringen måste ta denna fråga på största allvar

SFP:s partiordförande Carl Haglund och Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson gläder sig åt att regeringen förstått allvaret i situationen och att de strävar efter ambitiösa åtgärder.

 

- Åtgärderna regeringen presenterade idag är goda och går i rätt riktning. Avsikten att sänka socialskyddsavgifterna för arbetsgivare är den enda åtgärden jag ifrågasätter. Då samfundsskatten sänktes var tanken att det skulle vara positivt för sysselsättningen, men det blev inte så. Risken finns att man stiger i samma fälla med att sänka socialskyddsavgifterna, säger Haglund.

 

- Jag är förberedd att höja mitt vitsord för regeringen om de ror dessa ändringar i land, så snabbt som de lovat. Regeringen måste ändå försäkra sig om att förändringarna är genomförbara och det är ytterst viktigt att dialogen med arbetsmarknadsparterna fortsätter. Det sista vi behöver är en strejkvåg, säger Henriksson.

 

För att arbetsmarknaden ska kunna utvecklas behövs alla parters flexibilitet och vilja att vända den ekonomiska trenden i vårt land. 

Haglund och Henriksson är villiga att stöda regeringen i arbetsmarknadsfrågor förutsatt att man håller sig till en seriös och framsynt linje.

 

Regeringens lista på åtgärder kunde vara längre. Att konkurrensutsätta och utveckla arbetsförmedlingen så att befintligt rekryterings- och matchningskunnande utnyttjas i högre grad är ett område jag tycker saknas, tillägger Haglund.

 

Henriksson efterlyser också en könskonsekvensbedömning av hur regeringens föreslagna åtgärder påverkar kvinnodominerade branscher.

 

Tilläggsinformation:

 

SFP:s ordförande Carl Haglund

tel. 050 521 7379

 

Riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson Tel. 050 512 2377

Haglund, Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00