FINLANDSBILDEN OROAR

04.09.2015 kl. 09:01
Svenska riksdagsgruppen är allvarligt oroad för hur Finlandsbilden på senare tid har förändrats internationellt.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kraftfullt tagit ställning till flyktingkrisen i Europa. Merkel har vädjat till sina landsmän att respektera allas människovärde. Hon säger att den tyska grundligheten är en bra sak, men för att lösa flyktingsituationen behövs tysk flexibilitet.

 

Vi efterlyser motsvarande ledarskap och öppen dialog också i vårt land.

 

Svenska riksdagsgruppen vill bidra med att lyfta den finländska samhällsdebatten till en bättre nivå. Alla måste inse att också Finland bör bära sitt ansvar i flyktingfrågan. 

 

Svenska riksdagsgruppen beklagar att regeringen Sipilä inte lyckades i sin föresats att skapa ett samhällsfördrag.

Samhällsfördraget skulle ha varit ett viktigt avstamp för arbetet att lyfta Finland ur den kris som nu i stället riskerar fördjupas.

 

Svenska riksdagsgruppen anser att det nu behövs klara och positiva visioner om hur vi kan möta de stora ekonomiska problem som vi är ställda inför.

 

Oro på arbetsmarknaden, osäkerhet om regeringens ersättande åtgärder och en minskad förutsägbarhet i samhället är allt sådant vi inte behöver i dagens svåra ekonomiska läge.

 

Svenska riksdagsgruppen är villig att bidra i detta arbete och vi förväntar oss att regeringen kommer med ett ambitiöst och genomtänkt reformpaket på arbetsmarknaden.

 

Vi förväntar oss att statsministern ska sätta ned foten i det rasistiska och främlingsfientliga klimat som oroväckande nog stärkts i vårt samhälle.

I dag, liksom många gånger tidigare i Finlands historia, behövs den finska sisun. Vi borde se invandring och växelverkan mellan människor som en möjlighet att lyfta landet från sin ekonomiska stagnation.

 

 

JOBB OCH INVESTERINGAR

 

Det viktigaste är fortfarande att det uppstår fler jobb, eftersom det är enbart arbete som kan finansiera den välfärd vi har.

Genom en mer sporrande skatte- och sysselsättningspolitik ska vi skapa förutsättningar för företag att investera i Finland. Vi behöver ett samhällsklimat som gör att företagen vågar göra nyanställningar.

 

För att skapa ett bättre utbud av arbetskraft i Finland bör vi bland annat öka möjligheterna för kvinnor att delta i arbetslivet genom en reform av familjeledigheterna.

 

Vi bör slopa behovsprövningen av utländsk arbetskraft, vilket är särskilt viktigt uttryckligen för start-up-ekonomin.

Vi måste förstå att arbetsinvandring är en viktig faktor i vår ekonomiska utveckling. Omfattande ny forskning i Sverige visar att det är en missvisande bild att se invandringen bara som en kostnad. Den nationalekonomiska studien gör gällande att migration leder till ökad internationalisering och kan därför bidra till flera jobb och ökad tillväxt, särskilt för exportländer som Sverige och Finland.

Finland måste lära sig att invandring innebär möjligheter.

 

Vi vill vara det parti som går i spetsen för nya idéer för bättre integrering av invandrare. Den akuta flyktingsituationen kräver att vi alla tar vårt ansvar, både som medborgare men också som kommunala beslutsfattare. Det finns ett växande behov hos medborgare att hjälpa till. Det bör vi uppmuntra och inte trycka ned.

 

Vi bör förlänga arbetskarriärerna, också genom att modigare utnyttja mjuka metoder och sunda personalpolitiska åtgärder för att människor ska orka längre i arbetslivet. På det sättet kan vi också minska förtidspensioneringarna.

 

Finland har inte råd att leva med strukturer som bromsar ny ekonomisk tillväxt och utveckling. Vi behöver fler konkreta arbetsmarknadsreformer som banar väg för flera lokala avtal.

 

REGERING PÅ GOTT OCH ONT

 

Vi delar regeringens uppfattning om att en hållbar och långsiktig ekonomisk politik är grundförutsättningen för att trygga och utveckla välfärden i Finland. I regeringsprogrammet finns flera goda ekonomiska målsättningar som vi kan omfatta. Vi stöder regeringens mål att få till stånd ett normtalko.

Exempelvis förslaget om friare öppettider för butikerna är en positiv tillväxtskapande åtgärd.

 

Vi delar uppfattningen att Finland inte kan fortsätta att leva på skuld. För att bryta skuldspiralen behövs genomgripande strukturella reformer, arbetslivet måste förnyas på ett sätt som gynnar sysselsättningen, beskattningen på arbete får inte skärpas och de nedskärningar som görs måste genomföras med eftertanke.

 

Det är särskilt på tre punkter Svenska riksdagsgruppen anser att regeringen Sipilä har kommit till korta.

 

1) Europapolitiken har varit famlande. Vi anser att euroskeptikerna har tagit för mycket utrymme i regeringens politik. Det är inte till fördel för Finland att vi signalerar obeslutsamhet när det gäller Europapolitiken. Också för vår egen skull borde vi visa tydligare att vi vill vara i Europas kärna och söka konstruktiva lösningar. Varje land bevakar också sina egna nationella intressen, men Finland får inte måla in sig i ett hörn genom en ängslig politik som präglas av nationalistiskt färgade målsättningar.

Svenska riksdagsgruppen välkomnar inrikesminister Petteri Orpos tydliga markeringar i flyktingpolitiken. Också statsministerns parti har framhållit att Finland ska bära sitt ansvar för den katastrofala flyktingssituationen kring Medelhavet. Här förväntar sig Svenska riksdagsgruppen att regeringen nu bär sitt medmänskliga ansvar.

 

2) Biståndspolitiken är föremål för de mest radikala nedskärningarna. Detta är tyvärr ett högst medvetet val av regeringen, ett val som inte på några som helst moraliska grunder kan försvaras. Svenska riksdagsgruppen finner det totalt oacceptabelt att 300 miljoner skärs från biståndsbudgeten. Oförklarligt är att regeringen täcks tala om att Finlands mål fortfarande är att nå FN:s biståndsmål som är 0,7 procent av BNP då Finland 2016 kommer ned till alla tiders bottennotering då biståndets sjunker till 0,35 procent av BNP.

Svenska riksdagsgruppen anser att Finland ska vara en aktiv och ansvarsfull nordisk aktör i utvecklings- och handelspolitiken. Omvärlden behöver våra insatser och vi behöver själva som ett folk känna att vi både ser vårt eget intresse, men också bistår andra.

Svenska riksdagsgruppen kommer att i sin alternativa budget som utformas under hösten att föreslå hur nedskärningar i biståndet kan minskas genom att man sparar i annat.

 

3) Svenska riksdagsgruppen går inte med på de massiva nedskärningarna inom utbildningen som regeringen föreslår. Det borde vara en självklarhet att vi ska satsa på kunskap, utbildning och innovationer om vårt mål är att vara en av världens ledande kunskapsnationer.

Vi är beredda att se över andra stadiets utbildning och gå in för de rationaliseringsåtgärder som behövs där. Däremot säger vi nej till nedskärningar som drabbar barnen. Skolan ska inte vara föremål för nya nedskärningar.

Regeringsprogrammet uppfattas i universitetsvärlden som ett av de bildningsfientligaste genom tiderna. Det är en kritik som vi inte har råd att negligera och här krävs korrigerande åtgärder. Vi bör se att det finns uppenbara risker för kompetensflykt till utlandet.

Även i svåra tider ska man våga prioritera och satsa på sådant som bildar grunden då ekonomin vitaliseras på nytt.

 

EFTERTANKE I INBESPARINGAR

 

Riksdagsgruppen kommer i sin alternativa budget som utarbetas under hösten att presentera sina konkreta inbesparingsförslag.

 

Exempelvis anser vi att regeringens reform av bilskatten inte till alla delar är genomtänkt. Gruppen är beredd att i detta läge slopa bilskattereformen och i stället prioritera satsningar på utbildning och innovation. En utebliven sänkning av bilskatten ger 200 miljoner extra i statskassan räknat för hela valperioden.

 

Riksdagsgruppen ställer sig tveksam till regeringens beslut att sälja statlig egendom till förmån för så kallade spjutspetssatsningar. Vi stöder utvecklingen av exempelvis bioenergi, men ser det inte som regeringens uppgift att välja framtidens framgångsbranscher. 

Regeringens primära ansvar är att skapa goda förutsättningar för företag att verka. Om infrastrukturen är i skick och normerna är företagsvänliga finns förutsättningar att lyckas.

 

 

RIKSDAGSDEBATT OM MÄNNISKOVÄRDE BEHÖVS

 

Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget att Finlands riksdag när höstsessionen börjar ska föra en debatt om de rasistiska tendenser som visat sig i vårt samhälle. Vi vill se ett konkret åtgärdsprogram för att motverka de rasistiska tendenserna.

Det behövs kraftfulla markeringar för allas lika människovärde i vårt land. Mångfald och tolerans bör vara odelade grundvärden i vårt samhälle.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30