Riksdagsledamot Mats Löfström kommenterar resultatet av eurozonens 17 timmar långa toppmöte om Grekland:

13.07.2015 kl. 12:47
- Jag är glad att se att det är ett enhälligt beslut även om alla detaljer inte är klara ännu. Det är viktigt att komma ihåg att det kommer finnas en vardag också efter Greklandskrisen, där vi ska kunna se varandra i ögonen och leva med varandra. Viktigt att inget land blev isolerat eller isolerade sig. För alla länder behöver vänner också i framtiden, vilket gäller såväl Finland som Grekland. Ingen mer bitterhet behövs nu i Europa.
- Huvudlinjerna i överenskommelsen är ett nytt stödprogram, denna gång från den europeiska stabiliseringsmekanismen, som är kopplat till seriösa grekiska reformer som ska få landet i rätt riktning igen. Det är bra.
- Nu är det viktigt att snabbt fortsätta återbygga den valuta det är störst brist på: Förtroende. Vi måste också dämpa retoriken då det redan finns allt för mycket splittring i Europa, något som oroar mig. Kostnader för tidigare konflikter på den europeiska kontinenten får de här stödprogrammen att blekna i jämförelse och det är viktigt att sätta saker i sitt rätta perspektiv.
- Vi måste nu kavla upp ärmarna tillsammans och hjälpa den grekiska regeringen att genomföra reformerna. Den största utmaningen väntar nämligen oundvikligen den grekiska regeringen som till 100 % måste stå bakom programmet som inte finns till för Finland eller EU, utan för att Grekland ska komma på fötter igen.
- Problemet med de tidigare programmen, i alla krisländer, har varit avsaknaden av nationellt "ägarskap" av reformerna. Här behöver därför Alexis Tsipras visa ledarskap hemma i Aten och vara en lika beslutsam politiker som han har varit i Bryssel de senaste fem månaderna. Det är i hela Europas intresse att han lyckas och han måste få vårt och har mitt fulla stöd att implementera reformerna.
Riksdagens stora utskott hörde statsminister Juha Sipilä, för att ge fullmakter innan toppmötet, i två separata möten på söndagen, kl. 11.30 och kl. 16.30.
För mer information: Mats Löfström, 0457 379 8878
 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00