Den världsomfattande energirevolutionen är en enorm möjlighet för Finland

25.06.2015 kl. 09:27
Riksdagsledamöterna grundade en energireformgrupp i vilken riksdagsledamot Anders Adlercreuts är en av grundarna.:

Riksdagsledamöter från regerings- och oppositionspartierna vill se en energireform i Finland. För att föra reformen framåt, har det idag grundats en parlamentarisk grupp som vill sporra till att man snarast gör sig av med fossila bränslen. Siktet ligger på ett Finland som fungerar på förnybar energi. Målet uppnås genom förnybar energi, energieffektivitet och genom utnyttjande av smarta system.

”Ett enormt energigenombrott håller på att ske i världen, och pjäserna delas ut som bäst. Finland måste bli en föregångare på dessa marknader. På det viset skapar vi ekonomisk tillväxt, export och ser till att utsläppen minskar” säger gruppens ordförande, riksdagsledamot Kai Mykkänen (Saml.)

Linjedragningarna beträffande energi i regeringsprogrammet, speciellt regeringens spetsprojekt ”Kolfri, ren och förnybar energi”, är ett startskott för energireformen. ”Man måste målmedvetet verkställa skrivningarna, och omedelbart planera de nästa stegen. Finland behöver en vägkarta som visar vägen till ett på förnybar energi fungerande energisystem.” säger gruppens viceordförande, riksdagsledamot Hanna Kosonen (c).

Branschen inom lösningar till ren energi hör till världens mest snabbväxande. ”Professorsgruppen som krävt förändring i vår energipolitik har räknat ut att det inom energibranschen i Finland kan skapas upp till 90 000 nya arbetsplatser fram till år 2025. Det lönar sig att ta fasta på denna möjlighet!” understryker gruppmedlemmen Antero Vartia (Grön).

”Energireformen startas i år, men kommer att fortsätta från en valperiod till en annan. Därför är det storartat att just denna fråga når ut över partigränserna”, fröjdas Energireform2015-kampanjens kampanjchef Piia Kuosmanen.

Som sitt första initiativ kräver gruppen att man under den pågående energireformen installerar solpaneler på riksdagens tak. ”På så vis föregår vi med gott exempel och visar att tiden är inne för förnybar energi!” säger gruppens medlemmar. ”Våra byggnader konsumerar en stor del av vår energi. Men de kan också vara komponenter i vårt energiproduktionssystem.”, tillägger Anders Adlercreutz.

 

Den parlamentariska energireformgruppen är grundad av Anders Adlercreutz (sfp), Li Andersson (vänster), Hanna Halmeenpää (grön), Timo Harakka (sdp), Marisanna Jarva (c), Hanna Kosonen (c), Pirkko Mattila (sannfl), Sari Multala (saml), Kai Mykkänen (saml), Sari Tanus (kd) samt Antero Vartia (grön). Alla riksdagsledamöter är välkomna med.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50