Landet beroende av sina regioner.

16.06.2015 kl. 15:16
I slutet på förra veckan gjorde Österbotten ett synligt nedslag i vår huvudstad. I tre dagar presenterade företag och näringsliv, städer och kommuner samt förenings- och kulturlivet sig för Helsingforsarna via evenemanget Popup-Österbotten. Media har rapporterat flitigt från tillställningen och det mesta har varit positivt. De utställare jag talat med har också varit nöjda.

Det är alltid svårt att mäta värdet av en storsatsning som denna. Kostnaderna uppgår till närmare 800 000 euro och resultatet kan ses först på sikt. Det är ändå klart att Österbotten och de österbottniska företagen har nytta av synlighet och uppmärksamhet. Det är häpnadsväckande många som ännu är omedvetna om att arbetslöshetssiffrorna för Österbotten är de lägsta i hela landet, och att exportindustri i vårt landskap skapar mervärde och välfärd som sprids till alla finländare.

 

Det kan låta som en klyscha men det är ett faktum att företagarandan är sällsynt stark i landskap. Vi har ett mycket mångsidigt näringsliv med allt från mikroföretag till storindustri. Grunden läggs av primärnäringarna.  Livsmedelsförädlingen och skogsindustrin är en naturlig vidareförädling av råvaror som producerar.   Verkstadsindustrin, kemiska industrin och världens bästa båtbyggare kan ståta som exempel på exportindustrin. Och så har vi Nordens största energikluster i Vasa med en enorm potential att skapa nya arbetsplatser de kommande åren. 

 

Finland är geografiskt ett långt land och det är helt nödvändigt att påminna huvudstadsregionen om att det faktumet. Finland utgörs av alla dess regioner och utan regionerna skulle Finland inte klara sig. Det är ute i bygden som en stor andel av vårt BNP arbetas fram. Det är också i landskap som Österbotten som överskott i bytesbalansen skapas. Popup-Österbotten var en liten del i detta upplysningsarbete. Ett stort tack till de som deltog!

 

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00