En ovärdig slutvinjett

13.03.2015 kl. 15:13
Det säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander efter att regeringspartiernas gruppledare i riksdagen uppmanat talmannen att dra bort lagförslaget om ratificeringen av ILO-konventionen om ursprungsfolk och lagförslaget om ändring av studiestödet.

– Jag beklagar att slutvinjetten blev så ovärdig som den blev.

Det säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander efter att regeringspartiernas gruppledare i riksdagen uppmanat talmannen att dra bort lagförslaget om ratificeringen av ILO-konventionen om ursprungsfolk och lagförslaget om ändring av studiestödet.

– Vi är ledsna att sametingslagen och ILO föll. Vår grupp har arbetat oerhört hårt för att få riksdagen att ta detta steg, säger Nylander

Trots att ratificeringen ILO-konventionen inte helt förfaller, då det handlar om ett internationellt avtal, ser Nylander de politiska chanserna som små att driva igenom det färdiga lagpaketet i nästa regering.

Till följd att man brutit mot de gemensamt överenskomna spelreglerna mellan regeringspartierna – att solidariskt stödja enhälligt avgivna regeringspropositioner i riksdagen – meddelade Mikaela Nylander att hon gett gruppens medlemmar fria händer i omröstningen om studiestödet.

– Smärtgränsen är för vår del nådd. Jag beklagar ändå att det måste gå såhär. För oss som grupp har det alltid varit viktigt att man kan lita på att alla regeringspartier följer spelreglerna.

– Som regeringsparti kan man inte bara sätta tummen ned för enhälligt avgivna regeringspropositioner, såsom samelagen och ILO, om inte grundlagshänsyn kräver det. Det var inte nu fallet, säger Nylander.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00