En seger för nationalspråken.

06.03.2015 kl. 15:48
Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander är nöjd med att medborgarinitiativet föll med klara siffror.
Riksdagens beslut i dag, att med klara siffror förkasta medborgarinitiativet om att göra skolsvenskan valfri, är en stark utbildningspolitisk markering för ett tvåspråkigt Finland. Så kommenterar Mikaela Nylander (SFP) omröstningen som slutade 134 mot 48.

 

- Jag är glad för att svenskan som landets andra nationalspråk har ett så brett stöd i riksdagen, säger hon.

 

Riksdagens beslut att med knapp majoritet godkänna en kläm om regionala försök, där skolsvenskan kan bytas ut mot ett annat språk, är däremot ett bakslag för svenskan. Det medger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander öppet.

 

- Det ställer elever i en ojämlik position med tanke på framtida utbildningsmöjligheter. Beslutet är också juridiskt knepigt. Nu blir det nästa regeringens sak att utforma de regionala försöken. Vägen till förverkligande kan bli lång. Viktigt att detta inte blir en sparåtgärd som betyder att man läser mindre svenska eller mindre språk överlag.

 

Nylander säger att kulturutskottets betänkande, som riksdagen i dag godkände, betyder att man nu bör fokusera på att förbättra undervisningen i svenska.

 

- Kommunikationsbiten måste bli viktigare. Parallellt ska vi satsa på att höja språkundervisningen överlag i skolorna.
Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00