Det gäller att se ”megatrenderna”

15.02.2015 kl. 08:00



I Norden är vi experter på att klaga. Vi har en tendens att piska oss själva, fastän vi lever i några av de mest välmående länderna i världen. Så inledde Henrik Mitelman, kolumnist på Dagens Industri och av många ansedd som Sveriges främsta analytiker, sitt anförande på ett tillfälle som jag ordnade för ett par veckor sedan. Likaså är det viktigt att beslutsfattare och samhällspåverkare är "lyhörda för megatrender", som Mitelman uttryckte det. Att helt enkelt se framåt och göra förutseende beslut.

En megatrend, som vi i Finland redan i viss grad har förberett oss på, är det faktum att människor idag lever längre än någonsin tidigare. Jag brukar säga att det är beviset för att den nordiska välfärdsmodellen burit frukt. Vi lever längre och mår bättre, vilket ju varit vårt mål med välfärdssamhället. De äldre ska inte beskyllas för att de blir fler. Fatalt vore det om trenden var den motsatta.

En annan trend enligt Mitelman är också att allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras. Den nya tekniken kan säkert effektivera t.ex. vårdsektorn, men jag är helt övertygad om att inget kan ersätta mänsklig kontakt inom vården. I och med att vi lever längre behövs fungerande lösningar fo?r hemservice och hemsjukvård så att det ska vara möjligt att bo hemma så länge man vill och kan. Även satsningar på förebyggande åtgärder i olika former hjälper människor att må bättre, vilket ger mer livskvalitet och sparar resurser.

Närståendevårdarna kommer med all säkerhet att bli fler framöver. Det är en grupp som vi i SFP är övertygade om att måste få den uppskattning och uppbackning de förtjänar. Finlands äldrevård vore i kris utan närståendevårdarnas insats. Jag kan inte heller låta bli att påtala att närståendevårdarna behöver behandlas jämlikt i hela landet. Idag är det inte så. Nu varierar praxis beroende på i vilken kommun man råkar bo. Därför behöver systemet reformeras. En klar förbättring vore att na?rsta?endeva?rdarnas ersättning skulle beviljas utgående från samma kriterier och överföras till FPA, anser jag och SFP. Närståendevårdarna behöver även få avlastning i hemmet så att de även i praktiken kan ta ut sin lagstadgade ledighet.

En annan stor trend som Henrik Mitelman var inne på är de oändliga möjligheter som nu växer fram för bl.a. livsmedelssektorn. Vi vet att världens befolkning ökar och vi vet att det behövs mer mat i världen. Dessutom vet vi att allt fler vill ha säker mat. Här har vi i Norden alla möjligheter att också dra nytta av tillväxten i Asien. Vi har en ren natur och genom trygga produktionsmetoder producerar våra jordbrukare råvaror som har konstaterats vara bland de renaste i Europa. Livsmedelsklustret i Österbotten har därför goda förutsättningar att växa och skapa nya arbetsplatser i framtiden.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00