Goda julklappar i budgeten

21.12.2014 kl. 10:00
Nu börjar Julen äntligen på riktigt stå vid dörren. Den här veckan som var riksdagens sista för i år gick i sin helhet till responsbehandlingen av förslaget till nästa års statsbudget.

Det här betyder att riksdagen ännu en gång debatterade statsbudgeten i plenum efter att utskotten fått säga sitt om förslaget. I början av veckan fick jag i nästan två timmar diskutera justitieministeriets budgetmoment. Jag är glad att rättsvårdens anslag väcker intresse i riksdagen.  Trots att vi i augusti lyckades stoppa de stora nedskärningsförslagen, har jag själv sedan i höstas efterlyst att vi måste kunna garantera en långsiktig och stabil resursnivå för rättsvården.

Den avgörande budgetbehandlingen präglas också av hundratals omröstningar. Som exempel kan nämnas att Sannfinländarna bl.a. föreslog att budgetanslaget för Folktinget borde tas bort och att utvecklingsbiståndet borde skäras kraftigt. Dessa förslag röstades naturligtvis ner liksom alla övriga av oppositionens ändringsförslag.

Här hemma i regionen kan vi vara mycket nöjda med utfallet för nästa års statsbudget. I budgeten ingår nu en del viktiga infrastrukturprojekt, bl.a. finansiering för elektrifieringen av järnvägen Bennäs-Alholmen och medel för Ylivieskabanan. Dessa har stor betydelse för bl.a. skogsindustrin. Också exportandelslaget Viexpo får s.k. julklappspengar av riksdagen för att kunna fortsätta jobba för småföretagens internationalisering.

På ministerierna har årets sista veckor varit bråda. Valperiodens sista lagförslag skulle ges till riksdagen i början av december, så att riksdagen hinner behandla dem. På justitieministeriet lyckades vi bra med att hålla tidtabellen.  Bland förslagen vill jag nämna t.ex. förslaget till teckenspråkslag som också inkluderar det finlandssvenska teckenspråket. Ett annat viktigt förslag är införandet av en brottsofferavgift. Tanken är att den som döms för brott, ska delta i finansieringen av de stödtjänster som brottsoffren behöver. Jag vill också nämna återinförandet av förvandlingsstraff för böter för dem som struntar i att betala sina böter och visar uppenbar likgiltighet mot lagen.

Internationellt sätt har hösten präglats av många tråkiga nyheter. Rysslands agerande under den senaste tiden väcker många frågor och skapar oro. Samtidigt är situationen i Syrien allt annat än bra. Bara för att nämna några exempel. Jag skulle innerligt hoppas att vi snart kunde få se en mer positiv utveckling på det internationella planet.

Till slut vill jag önska alla läsare en riktigt fridfull Jul och ett Gott Nytt År. Jag hoppas att så många som möjligt har chansen att pusta ut och kunna vara tillsammans med sina nära och kära.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30