Goda julklappar i budgeten

21.12.2014 kl. 10:00
Nu börjar Julen äntligen på riktigt stå vid dörren. Den här veckan som var riksdagens sista för i år gick i sin helhet till responsbehandlingen av förslaget till nästa års statsbudget.

Det här betyder att riksdagen ännu en gång debatterade statsbudgeten i plenum efter att utskotten fått säga sitt om förslaget. I början av veckan fick jag i nästan två timmar diskutera justitieministeriets budgetmoment. Jag är glad att rättsvårdens anslag väcker intresse i riksdagen.  Trots att vi i augusti lyckades stoppa de stora nedskärningsförslagen, har jag själv sedan i höstas efterlyst att vi måste kunna garantera en långsiktig och stabil resursnivå för rättsvården.

Den avgörande budgetbehandlingen präglas också av hundratals omröstningar. Som exempel kan nämnas att Sannfinländarna bl.a. föreslog att budgetanslaget för Folktinget borde tas bort och att utvecklingsbiståndet borde skäras kraftigt. Dessa förslag röstades naturligtvis ner liksom alla övriga av oppositionens ändringsförslag.

Här hemma i regionen kan vi vara mycket nöjda med utfallet för nästa års statsbudget. I budgeten ingår nu en del viktiga infrastrukturprojekt, bl.a. finansiering för elektrifieringen av järnvägen Bennäs-Alholmen och medel för Ylivieskabanan. Dessa har stor betydelse för bl.a. skogsindustrin. Också exportandelslaget Viexpo får s.k. julklappspengar av riksdagen för att kunna fortsätta jobba för småföretagens internationalisering.

På ministerierna har årets sista veckor varit bråda. Valperiodens sista lagförslag skulle ges till riksdagen i början av december, så att riksdagen hinner behandla dem. På justitieministeriet lyckades vi bra med att hålla tidtabellen.  Bland förslagen vill jag nämna t.ex. förslaget till teckenspråkslag som också inkluderar det finlandssvenska teckenspråket. Ett annat viktigt förslag är införandet av en brottsofferavgift. Tanken är att den som döms för brott, ska delta i finansieringen av de stödtjänster som brottsoffren behöver. Jag vill också nämna återinförandet av förvandlingsstraff för böter för dem som struntar i att betala sina böter och visar uppenbar likgiltighet mot lagen.

Internationellt sätt har hösten präglats av många tråkiga nyheter. Rysslands agerande under den senaste tiden väcker många frågor och skapar oro. Samtidigt är situationen i Syrien allt annat än bra. Bara för att nämna några exempel. Jag skulle innerligt hoppas att vi snart kunde få se en mer positiv utveckling på det internationella planet.

Till slut vill jag önska alla läsare en riktigt fridfull Jul och ett Gott Nytt År. Jag hoppas att så många som möjligt har chansen att pusta ut och kunna vara tillsammans med sina nära och kära.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30