"Oppositionens röstningsbeteende är ofattbart."

12.02.2003 kl. 00:00
Regeringen gav i april 2002 en proposition om ändring av lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården. Lagen är tänkt att skydda den av makarna som blir hemma då den andra behöver långvård. I många äktenskap är det mannen som på ålderdomen tas in för vård. Då kan klientavgiften vara upp till 80% av mannens pension. Många kvinnor med låga pensioner är helt beroende av mannens pensioner. Om långvårdsavgiften utgör 80% av mannens pension säger det sig självt att kvinnan kommer i en ekonomiskt ohållbar situation.

 

- Svenska folkpartiet har länge talat för att äldre makars inkomster bör kunna slås ihop och att klientavgiften kunde utgöra maximalt 40% av inkomsterna. Så lyder också regeringens proposition från i våras. I social- och hälsovårdsutskottet röstade oppositionen och socialdemokraternas medlemmar emot regeringens förslag, berättar riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.

- Det är ofattbart att centern, kristdemokraterna, de gröna och vissa vänsterpolitiker röstat emot ett sådant förslag, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos.
- Lagen är tänkt att skydda kvinnor med små pensioner så att de inte helt lämnas utan inkomster. Detta har oppositionen och visa socialdemokrater i riksdagens socialutskott motsatt sig!

- I en tillspetsad situation innebär det att en hemmavarande maka kan se sig tvungen att sälja egendom för att klara sig då hennes make behöver långvård, menar Wideroos.

- Detta är definitivt inte fråga om att gynna de rika utan detta är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga mellan män och kvinnor med låga pensioner, anser Ulla-Maj Wideroos. Tänk bara på alla kvinnor som i många år varit hemma och tagit hand om familjens barn.

- Jag undrar ifall oppositionen faktiskt insett vad deras agerande innebär, frågar Wideroos.

 

Pressmeddelande 12.2.2003 kl. 12.30

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35