Gruppens lagmotion: Krigsveteraner bör få avgiftsfria gravplatser

29.03.2003 kl. 00:00
Då den nya begravningslagen godkändes av den förra riksdagen i februari insmög ett fel i lagtexten. Den nya begravningslagen förutsätter att avgifterna för begravningsplatserna skall vara desamma för alla obe-roende om den som skall gravsättas är församlingsmedlem eller inte. En strikt tolkning av lagen omintetgör kutymen och traditionen att gratis upplåta gravplatser åt landets krigsveteraner.

 

Svenska riksdagsgruppen har med Nils-Anders Granvik som första undertecknare inlämnat en lag-motion med målet att ändra den ifrågavarande paragrafen. Svenska riksdagsgruppens förslag skulle tillåta en församling eller kyrklig samfällighet inom den evangelisk-lutherska kyrkan att kunna bevilja avgiftsfrihet åt krigsveteraner.

- Det är inte godtagbart eller förenligt med lagstiftarens vilja att detta förfarande i fortsättningen skall vara förbjudet, säger riksdagsledamot Nils-Anders Granvik.

Granvik poängterar att det är ytterst viktigt att det tydliga misstag som skett i beredningsskedet av lagen så snabbt som möjligt rättas till.

- Motiveringarna bakom den nya bestämmelsen är i för sig godtagbara, men hittills har det varit praxis att upplåta avgiftsfria begravningsplatser åt krigsveteraner. Den traditionen bör kunna fort-sätta, anser Nils-Anders Granvik.


* * * *

Svenska riksdagsgruppen föreslår i sin lagmotion att till begravningslagen, som riksdagen godkände 7.2.2003, fogas till 6 § ett nytt tredje moment som följer:

6 §
(1-2 mom. oförändrade)
Vad som nämns i 2 mom. utgör inget hinder för att en församling eller kyrklig samfällighet inom den evangelisk-lutherska kyrkan enligt prövning beviljar avgiftsfrihet åt krigsveteraner.

* * * *

29.3.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35