Företagandet och sysselsättningen i fokus i regeringsprogrammet

13.04.2003 kl. 00:00
Regeringsförhandlingarna har varit långa och svåra. Men slutresultatet är ändå bra, anser Sfp. Programmet innehåller betydande satsningar på sysselsättning och företagande. De ekonomiska ramarna innebär ökade utgifter, på ca 1 % per år, vilket stämmer överens med Sfp:s svar på regeringssonderarens frågor. Detsamma gäller de överenskomna skattesänkningarna.

 

På Sfp:s förslag ingår det ett särskilt politikprogram om informationssamhället. Sfp är också tillfreds med att ett politikprogram kring främjande av företagsamheten uppgörs, eftersom detta var ett av partiets viktigaste tyngdpunktsområden i valkampanjen. Genom politikprogrammet kommer företagsamheten att få stor uppmärksamhet under hela valperioden.

Sfp var aktiv när det gäller miljöpolitiken. Regeringen förbinder sig att genomföra det Östersjöprogram som den tidigare regeringen uppgjort. Den nya regeringen kommer att anskaffa en multifunktionell isbrytare som också kan användas i oljebekämpningsarbete vintertid. Ytterligare utreds möjligheterna att grunda ett kunskapscenter för oljebekämpning. Regeringen kommer att främja utvecklingen och ibruktagande av miljövänliga fiskodlingsteknik.

I avsnittet om trafik och kommunikation betonar Sfp särskilt säkrandet av Kvarkentrafiken, satsningar på basvägnätet, elektrifiering av järnvägsnätet och ett tryggande av sebarhet av nordisk tv i hela Norden.

Regeringsprogrammet säkrar primärnäringarnas framtid. Sfp anser att detta är en viktig markering, eftersom EU:s jordbrukspolitik kommer att reformeras.

Regeringen satsar på barnen. Rådgivningarna och skolhälsovården stärks. Barnbidraget höjs och ensamförsörjarnas situation förbättras. Speciellt utsatta barns situation uppmärksammas. En ordentlig satsning på familjepolitiken var Sfp:s mål under valkampanjen och detta förverkligas nu.

Regeringen bereder även en lag om förmiddags- och eftermiddagsverksamhet för elever i grundskolans första och andra klass och för elever med speciella behov, en åtgärd som motsvarar Sfp:s tidigare krav. Ytterligare görs satsningar på universitetens grundfinansiering och på teknologiforskningen. Regeringen skall trygga tillgången på lärare i hela landet och se över studiestödssystemet.

De svenska frågorna har tydligt markerats i programmet; bl.a. skall språklagens praktiska genomförande tryggas, lagen om Folktinget förnyas och de språkliga aspekterna beaktas om t.ex. förvaltningsgränser ändras. Även samernas språkliga rättigheter tryggas.

Det nya regeringsprogrammet är enligt Sfp en bra helhet och utgör en god grund för det nya regeringssamarbetet.

13.4.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37