Företagandet och sysselsättningen i fokus i regeringsprogrammet

13.04.2003 kl. 00:00
Regeringsförhandlingarna har varit långa och svåra. Men slutresultatet är ändå bra, anser Sfp. Programmet innehåller betydande satsningar på sysselsättning och företagande. De ekonomiska ramarna innebär ökade utgifter, på ca 1 % per år, vilket stämmer överens med Sfp:s svar på regeringssonderarens frågor. Detsamma gäller de överenskomna skattesänkningarna.

 

På Sfp:s förslag ingår det ett särskilt politikprogram om informationssamhället. Sfp är också tillfreds med att ett politikprogram kring främjande av företagsamheten uppgörs, eftersom detta var ett av partiets viktigaste tyngdpunktsområden i valkampanjen. Genom politikprogrammet kommer företagsamheten att få stor uppmärksamhet under hela valperioden.

Sfp var aktiv när det gäller miljöpolitiken. Regeringen förbinder sig att genomföra det Östersjöprogram som den tidigare regeringen uppgjort. Den nya regeringen kommer att anskaffa en multifunktionell isbrytare som också kan användas i oljebekämpningsarbete vintertid. Ytterligare utreds möjligheterna att grunda ett kunskapscenter för oljebekämpning. Regeringen kommer att främja utvecklingen och ibruktagande av miljövänliga fiskodlingsteknik.

I avsnittet om trafik och kommunikation betonar Sfp särskilt säkrandet av Kvarkentrafiken, satsningar på basvägnätet, elektrifiering av järnvägsnätet och ett tryggande av sebarhet av nordisk tv i hela Norden.

Regeringsprogrammet säkrar primärnäringarnas framtid. Sfp anser att detta är en viktig markering, eftersom EU:s jordbrukspolitik kommer att reformeras.

Regeringen satsar på barnen. Rådgivningarna och skolhälsovården stärks. Barnbidraget höjs och ensamförsörjarnas situation förbättras. Speciellt utsatta barns situation uppmärksammas. En ordentlig satsning på familjepolitiken var Sfp:s mål under valkampanjen och detta förverkligas nu.

Regeringen bereder även en lag om förmiddags- och eftermiddagsverksamhet för elever i grundskolans första och andra klass och för elever med speciella behov, en åtgärd som motsvarar Sfp:s tidigare krav. Ytterligare görs satsningar på universitetens grundfinansiering och på teknologiforskningen. Regeringen skall trygga tillgången på lärare i hela landet och se över studiestödssystemet.

De svenska frågorna har tydligt markerats i programmet; bl.a. skall språklagens praktiska genomförande tryggas, lagen om Folktinget förnyas och de språkliga aspekterna beaktas om t.ex. förvaltningsgränser ändras. Även samernas språkliga rättigheter tryggas.

Det nya regeringsprogrammet är enligt Sfp en bra helhet och utgör en god grund för det nya regeringssamarbetet.

13.4.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41