Stoppa utflaggningen!

15.08.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen vill ha konkreta åtgärder för att stoppa den pågående utflaggningen av passagerarfartyg, främst till Sverige. Enligt en färsk utredning sysselsätter Finlands sjöfart ca 47.000 personer och omsätter 11,4 miljarder euro per år.

 

Gruppen anser att regeringen bör ta rederiernas planerade utflaggningar på allvar och därför omforma sjöfartsstödet. Svenska riksdagsgruppen för fram en egen modell som bevarar de finländska arbetsplatserna inom sjöfarten.
Modellen går i korthet ut på följande:
1. Rederibeskattningen omformas så att vinstmedel som öronmärks för investeringar i tonnage inte beskattas.
2. Det nationella stödet som idag är hälften av Sveriges och övriga EU-länders stöd, omformas så att en del av sjömansskatten avlyfts, en del av pensions- o.dyl. avgifter inkluderas och nivån läggs så att passargerarstödet under finsk flagga blir konkurrenskraftigt.

Svenska riksdagsgruppen anser vidare att studiestödet bör höjas och bli mer sporrande.
- Bostadstillägget bör beviljas underhela året. De högre boendekostnaderna i huvudstadsregionen måste beaktas i bostadstilläggets nivå t.ex. så att hyresgränsen höjs.
- Det är ett problem att studierna drar ut på tiden. Det behövs en ny modell för studiestödet där stödet höjs men där också låntagning ingår, konstaterar Svenska riksdagsgruppen. Studiestödet och bostadsstödet samt lånet tillsammans bör kunna täcka studenternas utgifter så att det går att studera på heltid och därmed förkorta studietiden.

Svenska riksdagsgruppen konstaterar att förslaget till budget för år 2004 innehåller många förslag som Svenska folkpartiet arbetat för. Det är nödvändigt att fortsätta med stimulanspolitiska åtgärder för att öka den inhemska köpkraften och höja sysselsättningsgraden. Svenska riksdagsgruppen är nöjd med de ökade anslagen för universiteten och för forskning och utveckling, men betonar att grundforskningen måste tryggas. För att på lång sikt uppnå och bibehålla en hög sysselsättningsnivå är satsningar på en hög kunskapsnivå avgörande.

Regeringen bör snabbt komma igång med sitt företagspolitiska program med åtgärder för ökad sysselsättning. De resurser som nu i budgeten föreslås för att sysselsätta arbetslösa är viktiga, men de är trots allt bara temporära lösningar på arbetslöshetsproblemet. På sikt kan arbetslösheten avhjälpas endast genom ökad företagsamhet.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd med de förbättringar som föreslås för företagare.
- Positivt är att det under 2004 införs nya regler som underlättar familjeföretagens generationsväxlingar.
- Den tidigare fasta mervärdeskattegränsen på 8400 € blir glidande. Det kommer att uppmuntra ensamföretagare att fortsätta med sin verksamhet trots begynnande moms-skyldighet. Vi anser att också primärnäringarna skall tas med i systemet.

Pressmeddelande 15.8.2003, Svenska riksdagsgruppens sommarmöte

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00