Stoppa utflaggningen!

15.08.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen vill ha konkreta åtgärder för att stoppa den pågående utflaggningen av passagerarfartyg, främst till Sverige. Enligt en färsk utredning sysselsätter Finlands sjöfart ca 47.000 personer och omsätter 11,4 miljarder euro per år.

 

Gruppen anser att regeringen bör ta rederiernas planerade utflaggningar på allvar och därför omforma sjöfartsstödet. Svenska riksdagsgruppen för fram en egen modell som bevarar de finländska arbetsplatserna inom sjöfarten.
Modellen går i korthet ut på följande:
1. Rederibeskattningen omformas så att vinstmedel som öronmärks för investeringar i tonnage inte beskattas.
2. Det nationella stödet som idag är hälften av Sveriges och övriga EU-länders stöd, omformas så att en del av sjömansskatten avlyfts, en del av pensions- o.dyl. avgifter inkluderas och nivån läggs så att passargerarstödet under finsk flagga blir konkurrenskraftigt.

Svenska riksdagsgruppen anser vidare att studiestödet bör höjas och bli mer sporrande.
- Bostadstillägget bör beviljas underhela året. De högre boendekostnaderna i huvudstadsregionen måste beaktas i bostadstilläggets nivå t.ex. så att hyresgränsen höjs.
- Det är ett problem att studierna drar ut på tiden. Det behövs en ny modell för studiestödet där stödet höjs men där också låntagning ingår, konstaterar Svenska riksdagsgruppen. Studiestödet och bostadsstödet samt lånet tillsammans bör kunna täcka studenternas utgifter så att det går att studera på heltid och därmed förkorta studietiden.

Svenska riksdagsgruppen konstaterar att förslaget till budget för år 2004 innehåller många förslag som Svenska folkpartiet arbetat för. Det är nödvändigt att fortsätta med stimulanspolitiska åtgärder för att öka den inhemska köpkraften och höja sysselsättningsgraden. Svenska riksdagsgruppen är nöjd med de ökade anslagen för universiteten och för forskning och utveckling, men betonar att grundforskningen måste tryggas. För att på lång sikt uppnå och bibehålla en hög sysselsättningsnivå är satsningar på en hög kunskapsnivå avgörande.

Regeringen bör snabbt komma igång med sitt företagspolitiska program med åtgärder för ökad sysselsättning. De resurser som nu i budgeten föreslås för att sysselsätta arbetslösa är viktiga, men de är trots allt bara temporära lösningar på arbetslöshetsproblemet. På sikt kan arbetslösheten avhjälpas endast genom ökad företagsamhet.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd med de förbättringar som föreslås för företagare.
- Positivt är att det under 2004 införs nya regler som underlättar familjeföretagens generationsväxlingar.
- Den tidigare fasta mervärdeskattegränsen på 8400 € blir glidande. Det kommer att uppmuntra ensamföretagare att fortsätta med sin verksamhet trots begynnande moms-skyldighet. Vi anser att också primärnäringarna skall tas med i systemet.

Pressmeddelande 15.8.2003, Svenska riksdagsgruppens sommarmöte

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40