Låt kommunerna behålla samfundsskatten

16.08.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen motsätter sig att samfundsskatten i sin helhet överförs till staten.
Staten bör hålla fast vid systemet att en del av samfundsskatten skall bli kvar i kommunen där företaget verkar.

 

Detta är viktigt för att sporra kommunerna till att stärka företagens
verksamhetsförutsättningar. I regeringsprogrammet finns inskrivet att en överföring skall utredas. För att kommunerna under de närmaste åren skall kunna planera sin verksamhet får det inte råda någon ovisshet på denna punkt.

Beslutet att minska kommunernas andel av samfundsskatten har slagit oskäligt hårt mot
vissa kommuner. I t.ex. Helsingfors och Esbo har man tvingats till stora nedskärningar som kommer att märkas i invånarnas vardag. Undervisningsgrupperna blir större och resan till
dagis blir längre.

Vidare anser Svenska riksdagsgruppen att när en förändring av statsandelssystemet bereds måste man bättre anpassa systemet till huvudstadsregionens speciella omständigheter som t.ex. barnskydd och inflyttning.

Svenska riksdagsgruppen vill att staten även i nästa års budget öronmärker medel till speciellt sårbara grupper så som barn med mentala problem och som hotas av utslagning.

Svenska riksdagsgruppen avslutade sitt tre dagars sommarmöte med ett kommunalpolitiskt seminarium i Kyrkslätt.

 

Pressmedddelande från Svenska riksdagsgruppens sommarmöte 16.8.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00