Svenska riksdagsgruppen: Skattepaketet stimulerar företagandet

13.11.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen godkänner regeringens skattepaket. Det ger en nettolindring på 300 miljoner euro för företagen och ger Finland konkurrensfördelar i förhållande till de övriga länderna i Västeuropa.

Sänkningen av samfundsskatten från 29 procent till 26 procent är en klar stimulansåtgärd för företagsamheten. Sänkningen av kapitalskatten till 28 procent leder bl.a. till att avkastningen ökar för aktiespararna och till en lättnad i beskattningen för primärnäringarna utan att de som har bostadslån drabbas oskäligt.

Regeringen valde att på förhand bereda sig på EG-domstolens beslut om att avstå från avoir fiscal-systemet. Avkastningen från börsbolag beskattas något hårdare, vilket vi försökte minimera. Avkastningen från de icke listade bolagen bihålls för de flesta.
Lindringen av förmögenhetsbeskattningen kompenserar den skärpta dividendbeskattningen.

Svenska riksdagsgruppen anser att lösningen gällande generationsväxlingarna blev lyckad. Beskattningsvärdet beräknas på 40 procent av egendomen, vilket skapar bättre villkor för generationsväxlingar.

Enligt Svenska riksdagsgruppen bör regeringen även i fortsättningen skapa intresse för ökade investeringar i inhemska bolag och ökad sysselsätning t.ex. genom ytterligare lindring av marginal- och förmögenhetsskatterna.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40