– En företagarkvinna betalar ett oskäligt högt pris för att lämna arbetslivet och föda barn. Utöver den förlorade inkomsten måste hon med egna pengar stå för sin vikaries lönekostnader. Under graviditetstiden får hon heller ingen ersättning för sjukfrånvaro som räcker mindre än 10 dagar. Därför borde karenstiden för sjukdagpenningen sänkas till fyra dagar för samtliga företagare, föreslår Svenska riksdagsgruppen.
– Företagaren är försatt i en sämre situation än en löntagare också då det gäller skatteavdrag för en hemvårdare då barnet har insjuknat. Företaget får dra av vårdkostnaderna för de anställdas barn, men inte för företagarens barn. Dessutom borde även företagare få tillgång till partiell vårdpeng för förkortad arbetstid då skolbarnet går i klass ett och två.
– Dessutom står företagarkvinnorna för merparten av alla föräldraledighetskostnader eftersom servicebranschen är så kvinnodominerad. Också detta är ett jämlikhetsargument till varför kostnaderna för föräldraledighet bör delas lika mellan båda föräldrarnas arbetsgivare. Detta skulle sänka tröskeln för företagare att anställa personal. Ungefär 33 procent av landets företagare är kvinnor.
Finland kommer att behöva fler företagare för att klara av de kommande omvälvningarna på ar-betsmarknaden. Samtidigt måste nativiteten öka. Nuvarande lagstiftning hindrar dessa målsätt-ningar från att förverkligas parallellt.
En arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet har till uppgift att före utgången av 2005 utreda eventuella brister i företagarnas socialskydd. Svenska riksdagsgruppen uppmanar arbetsgruppen att presentera åtgärder för ovan uppräknade problem.