Gruppledare Gestrin: "Alanens förslag hotar kommunernas självbestämmanderätt."

02.03.2004 kl. 00:00
Riksdagsledamot Christina Gestrin anser att Östra Nylands förbund klarar sig bra som ett självständigt förbund och bör bevaras som sådant.

- Att slå ihop Nylands och Östra Nylands förbund till ett jättelandskap innebär i praktiken att de östnyländska kommunerna får mindre att säga till om i sin egen region, säger Gestrin.

Gestrin tycker att förslaget att överföra beslutanderätt till en lagstadgad samarbetsstyrelse för huvudstadsregionen och till landskapsförbundets styrelse och fullmäktige i frågor som berör Helsingforsregio-nen rimmar dåligt med principerna för närdemokratin.

- Huvudstadsregionens kommuner har på frivillig väg startat ett regelbundet samarbete. Kommunerna utarbetar som bäst verksamhetsformerna för samarbetet och arbetet framskrider i positiv anda. Det skulle inte vara rätt att behandla kommunerna i huvudstadsregionen på ett annat sätt än de övriga kommu-nerna i landet. Invånarna i denna region har också en stark känsla för sin egen kommun och närdemo-kratin är lika viktig här som i andra regioner, påpekar Gestrin.

- Ett lagstadgat samarbete enligt Alanens modell hotar demokratin och självbestämmanderätten i de berörda kommunerna. Mindre kommuners och gruppers påverkningsmöjligheter minskar.

- Samarbete behövs, men det måste ske med morötter och inte med tvång och piska, bedömer Christina Gestrin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40