Slopa förmögenhetsskatten samt höj och bredda hushållsavdraget!

24.03.2004 kl. 00:00
- Enligt vår uppfattning är det dags att övergå från att använda skattesänkningarna enbart som ett konjunkturpolitiskt medel till att använda dem som strukturpolitiska medel, sade Mikaela Nylander i gruppanförandret om budgetramarna.

- Finland ligger just nu på tredje sista platsen i EU-statistiken över företagens investeringar. Utan ökade investeringar kan vi inte förvänta oss att någon ny produktion uppstår inom våra gränser

- Svenska riksdagsgruppen har upprepade gånger föreslagit att förmögenhetsskatten skulle slopas, vilket man för övrigt planerar att göra i bl.a. Sverige. En person som satsar i börsaktier kan få sin skatt fördubblad (65%) på grund av förmögenhetsskatten, jämfört med om personen enbart betalar den nya kapitalskatten (28%) på aktier.
I en sådan situation är det frestande för investeraren att flytta sitt kapital utomlands. Vårt ansvar som beslutsfattare är att försöka få det blåvita kapitalet att hållas kvar i landet. Slopandet av förmögenhetsskatten skulle kosta 105 mil-joner euro per. Det är en överkomlig summa jämfört med vad företags- och kapitalutflödet kommer att kosta oss.

Höj och bredda hushållsavdraget!
Inom Svenska riksdagsgruppen skulle vi vara beredda att höja och bredda hushållsavdraget för arbete som utförs i hemmen. Man kunde samtidigt forma avdraget med familjepolitiska medel.
Vi föreslår därför att avdragsrätten skulle höjas för ensamförsörjare och barnfamiljer. Samtidigt borde listan på avdragsbara tjänster utökas till att gälla t.ex. investeringar i bredband eller hemhjälp hos ens gamla föräldrar.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05