Skydda minderåriga mot skuldsättning!

22.04.2004 kl. 00:00
Det finns idag många vårdnadshavare som missbrukar sin ställning och överför skulder på sina barn efter att de själva förlorat sin kreditvärdighet. Över 400 minderåriga barn är antecknade som överskuldsatta i det riksomfattande registret för betalningssvårigheter.

 
 

Svenska riksdagsgruppen lämnade på torsdagen den 22 april 2004 in en åtgärdsmotion i vilken vi uppmanar regeringen att utreda hur minderåriga bättre kunde skyddas mot sådant ofrivilligt ägande som kan ha långvariga ekonomiska följder för det minderåriga barnet. – Ett vanligt exempel är en vårdnadshavare som köper ett motorfordon för att sedan anteckna det i barnets namn. Därmed blir barnet som ägare ansvarig för skatter och försäkringsavgifter, som föräldern avsiktligt låter bli att sköta.

– Vid en utmätning är vårdnadshavaren inte automatiskt skyldig att betala den minderårigas skulder. Eftersom de flesta minderåriga är så gott som medellösa får de efter utmätningsförsök förr eller senare en anteckning i kreditregistret. Även ifall skulden betalas förblir anmärkningen om betalningssvårigheter antecknad i kreditupplysningsregistret i två till fem år. Det kan göra det omöjligt för barnet att vid myndig ålder få kreditkort eller studielån.

– Dessa problem är inte ordentligt kartlagda i Finland. Detta är en olägenhet som en barnombudsman kunde bevaka och fästa allmänhetens uppmärksamhet vid. Därför är det viktigt att regeringen så snabbt som möjligt inrättar en barnombudsmannainstitution, kräver Svenska riksdagsgruppen.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35