"Respektera kommunerna och regionernas självbestämmanderätt!"

29.04.2004 kl. 00:00
Svenska riksdaggruppens hoppas på att region- och kommunminister Hannes Manninen noggrant lägger programförklaringarna i regeringsprogrammet på minnet före behandlingen av utredningsman Jukka-Pekka Alanens förslag till utveckling av huvudstadsregionen. Sfp har med stor förvåning noterat ministerns utspel om att t.ex. Nylands och Östra Nylands förbund bör sammanslås – eller åtminstone så att Sibbo kommun införlivas i Nylands förbund!

 
- Den kommunala självbestämmanderätten är en bärande grundprincip i vårt finländska samhälle, varför samarbete skall ske på frivillig väg – inte under tvång, sade Nils-Anders Granvik i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande i onsdagens remissdebatt om regeringens regionalpolitiska redogörelse.

Så gott som samtliga kommuner i Östra Nyland har motsatt sig utredningsman Alanens förslag. Svenska riksdagsgruppen utgår ifrån att regeringen respekterar kommunernas och regionernas självbestämmanderätt och förlitar sig på deras samarbetsförmåga.

Granvik anser att utgångspunkten för regional utveckling bör vara lika villkor för livskraft i hela landet och att det är viktigt att den övriga samhällspolitiken stöder regionpolitiken.
- För att en kommun över huvudtaget skall kunna locka både företag och invånare bör kommunikationerna vara i skick. Svenska riksdagsgruppen har kontinuerligt påmint om vikten av att basvägnätet fyller dagens krav.

Under programperiod år 2000-2006 har man i mål 1- och mål 2-områdena startat 21 000 projekt. I den regio-nalpolitiska redogörelsen saknas dock analysen av en del problem som snedvrider konkurrensen mellan områden vid stödförfarandet. Övergången mellan olika målområden måste göras mjukare.

Exempelvis i Kaustby regionkommun - som hör till Norra Finlands mål 1-område - får ett nystartat bolag upp till 35 procent i investeringsstöd, medan samma bolag skulle få 0 procent i stöd i grannkommunen Kronoby som hör till ett nollområde.
- Mellan ett mål 1- och ett nollområde, måste det finnas ett mål 2-område för att göra övergången mjukare, påpekar Granvik.

Inför nästa programperiod måste man se till att inte dylika missförhållanden uppstår, anser Granvik.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35