Fränt replikskifte om studentsvenskan i responsdebatten.

01.06.2004 kl. 00:00
- Det strukturförsök med en större valfrihet i studentexamen inleddes 1995 och innefattade 29 gymnasier. Hur man än ser på statistiken kan man inte förbise att detta dock skett på bekostnad av det andra inhemska språket. Dessutom är benägenheten att inte avlägga provet i det andra inhemska större bland pojkarna, för vilka andelen som valt provet i det andra inhemska språket under försökets gång sjunkit med knappa 10 %, sade Mikaela Nylander i sitt anförande.

Mikaela Nylander har lämnat en reservation till kulturutskottets betänkande om ändringen av gymnasielagen. Hon föreslår att Studentexamen omfattar minst 5 prov; provet i modersmål och litteratur samt provet i det andra inhemska språket samt enligt eget val tre prov av en grupp som består av provet i ett främmande språk, provet i matematik och två prov i realämnena. Utöver dessa obligatoriska prov kunde examinanderna delta i ett eller flere extra prov.

De övriga riksdagsgrupperna anklagade Svenska riksdagsgruppen för att ha lett samarbetet bland de svenskspråkiga ledamöterna i riksdagen. Gruppordförande Christina Gestrin gav svar på tal.

- Det är intressant men allt annat än upplyftande att lyssna till dagens debatt om studentexamen. Både Irina Krohn (gröna) och Klaus Hellberg (sdp) har i sina talturer påstått att sfp inte skulle ha samarbetat i språkfrågan. Då gymnasielagen behandlades i kulturutskottet fick Sfp:s Mikaela Nylander inget stöd av gröna, inte heller av socialdemokraterna. Nu kritiserar riksdagsledamot Hellberg regeringens förslag och säger att det kommer att leda till en försvagning av studentexamen. Jag skall med intresse följa med hur Klaus Hellberg röstar i morgon. Vi hoppas att så många som möjligt stöder vårt förslag om att bevara modersmålet och det andra inhemska som obligatoriska ämnen, sade Gestrin.

- Janina Andersson (gröna) förvånar sig också stort över att vi nu är i en situation där ingen har koordinerat samarbetet mellan riksdagsledamöter här i riksdagen. Jag häpnar över hennes taltur! Riksdagsledamot Andersson måste ha gått med förbundna ögon här i risdagen hela våren. Efter remissdebatten överfördes arbetet med gymnasielagen till kulturutskottet. I svenska riksdagsgruppen har vi noggrant följt med hur ärendet framskridit. Tyvärr fanns det inget intresse av någon annan att stöda eller samarbeta med oss i detta. Det viktiga har för många varit att så snabbt som möjligt klubba igenom betänkandet i den form som regeringen avgav det.

Vi i svenska riksdagsgruppen tror inte alls att språkfrågorna kan skötas ensamma av oss. Det behövs bundsförvanter i andra partier och stöd över gränser, uppmanade Gestrin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om bekämpning av ungdoms- och gatugängskriminalitet genom migrations- och kriminalpolitiska åtgärder

Gruppanförande hållet av ledamot Sandra Bergqvist.
19.12.2022 kl. 11:00

Responsdebatt för budgeten 2023

Gruppanförhandet hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi
14.12.2022 kl. 11:00

Statsrådets redogörelse om rättsvården

Gruppanförande 1.12.2022, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen
01.12.2022 kl. 18:00

Statsrådets redogörelse till riksdagen om Senatkoncernen och statens verksamhetslokalförvaltning

Gruppanförandet hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
16.11.2022 kl. 15:00

Redogörelsen om digitala kompassen

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
16.11.2022 kl. 16:31

Interpellation om regeringens försummelser med att påverka i EU när det gäller restaureringsförordningen

Gruppanförandet hållet av ledamot Anders Norrback.
09.11.2022 kl. 14:50